ua en ru

Фондові торги в США 14 грудня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 14 грудня 2010 р. відкрилися незначним підвищенням провідних індексів. Сприятливий вплив на фондовий ринок здійснили макроекономічні новини, що вийшли сьогодні новини. Опубліковані дані в цілому перевершили прогнози аналітиків. Так, Міністерство торгівлі США повідомило, що обсяг роздрібних продажів у листопаді 2010р. зріс на 0,8% порівняно з попереднім місяцем - до 378,7 млрд дол. Аналітики прогнозували зростання показника на 0,6% в місячному численні, повідомляє РБК.

У той же час стримуючим чинником для зростання котирувань є майбутнє засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США: інвестори проявляють обережність і не бажають ризикувати. Дуже ймовірно, що FOMC прийме рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних. Інвестори також чекають, що за підсумками засідання ФРС перегляне прогноз по зростанню національної економіки на тлі того, що Білий дім і республіканці досягли угоди з питання продовження податкових пільг.

Минулого тижня Білий дім і республіканці уклали компромісну угоду, за умовами якого діючі ставки прибуткового податку для всіх верств населення, включаючи заможних американців, будуть продовжені ще на 2 роки. Крім того, передбачається, що будуть продовжені допомоги по безробіттю для довготривалих безробітних, а податок з заробітної плати знижено на 2 процентних пункти.
У зв'язку з цим напередодні міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service у щотижневому огляді Weekly Credit Outlook повідомило, що пакет податкових і соціальних ініціатив, узгоджена президентом США Бараком Обамою та лідерами Республіканської партії, підвищує ймовірність того, що протягом найближчих двох років прогноз по суверенному кредитному рейтингом Сполучених Штатів на рівні AAA може бути змінений на "негативний".

На відкритті торгів банківський сектор демонструє змішану динаміку котирувань: акції Bank of America і US Bancorp піднялися в ціні на 0,88% і 0,61% відповідно, в той же час папери Citigroup, JPMorgan Chase і Wells Fargo незначно подешевшали (на 0 , 31%, 0,29% і 0,3% відповідно).

Ціни на нафту сьогодні дещо знизилися: біржі чекають новин з Китаю щодо кредитно-грошової політики країни і заходів по боротьбі з інфляцією. На цьому тлі на відкритті торгів у негативну зону перемістилися котирування нафтових ExxonMobil і ConocoPhillips (-0,18% і -0,34% відповідно), а також нафтосервісних Schlumberger і Halliburton (-0,18% і -0,34% відповідно).

Інвестори звернули увагу і на інформацію від інвестиційного тресту нерухомості HCP Inc., який повідомив раніше про те, що компанія домовилася про покупку нерухомості в найбільшої компанії, що управляє будинками для престарілих та інвалідів у США HCR ManorCare за 6,1 млрд дол. При цьому 3,53 млрд дол. з цієї суми будуть виплачені готівкою. На цьому тлі котирування HCP Inc. знизилися на 0,15%.
Станом на 16:50 індекс Dow Jones підвищився на 24,30 пункту (+0,21%) - до 11452,57 пункту, індекс S & P - на 1,35 пункту (+0,11%) - до 1241,75 пункту , індекс Nasdaq - на 1,62 пункту (+0,06%) - до 2626,79 пункту.