ua en ru

Фондові торги в США 13 листопада закрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в США 13 листопада 2013 р. закрилися зростанням провідних індексів, причому індекс високотехнологічних компаній Nasdaq зупинився в кроці від психологічно важливої позначки 4000 пунктів, яку йому не вдавалося перевищити після краху "міхура доткомів" (інтернет-компаній) у 2000 р.

Інвестори продовжують відчувати побоювання щодо подальшої монетарної політики Федеральної резервної системи (ФРС) США. Очікується, що наступне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, яке стартує 17 грудня 2013 р., може виявитися "днем ікс", коли Центробанк США прийме рішення про скорочення обсягів скупки облігацій з поточних 85 млрд дол. Аналітики вважають, що достатньо сильні макроекономічні дані по економіці США, опубліковані минулого тижня, цілком можуть підштовхнути ФРС до цього рішення. У цьому контексті інвестори з нетерпінням чекають виступу Джанетт Йеллен, сподіваючись, що її заява зможе пролити світло на подальші кроки ФРС.

Кандидатура Йеллен на пост нового глави ФРС США буде розглянута сьогодні.

Серед недавніх розчарувань гравців варто відзначити третій пленум ЦК Компартії Китаю, який за підсумками чотириденного засідання повинен був озвучити програму економічного розвитку КНР на найближче десятиліття. Комюніке, представлене публіці, містить інформацію, що ринкові відносини стануть основою для розподілу ресурсів в економіці, і що Китай стоїть на порозі масштабних реформ. Однак фахівці не побачили за строкатою партійної риторикою описів конкретного плану дій китайського керівництва і в чому, власне, проголошені реформи будуть виражені. Це і стало основною причиною скептицизму гравців, в результаті чого просіли провідні азіатські майданчики в Гонконгу та Шанхаї. Також залишає бажати кращого обстановка на провідних світових біржах, зокрема основні європейські індекси 13 листопада теж знизилися.

Значний вплив на американські індекси надали сильні фінансові звіти великих компаній. Так, котирування акцій великої мережі роздрібної торгівлі macy's за підсумками сесії виросли на 9,4% після заяви, що чистий прибуток компанії за підсумками III кварталу 2013 р. становила в перерахунку на звичайну акцію 0,47 дол., при цьому результат перевершив прогноз аналітиків, які розраховували, що прибуток складе 0,39 дол./акція. Продажі компанії виросли на 3,5%, чистий прибуток - на 31%.

Телекомунікаційна Cisco Systems відзвітувала вже після закриття біржі. На очікуваннях даних за I фіскальний квартал акції Cisco подорожчали на 1,12%. Втім, хоча дохідність на акцію перевершила очікування інвесторів, компанія повідомила, що виручка Cisco за минулий квартал склав 12,1 млрд дол., що не виправдало очікувань експертів. Прогноз компанії на поточний квартал також нижчим за очікування ринку: дохідність на акцію буде варіюватися в межах 0,45-0,47 дол. на акцію, а продажі знизяться на 8-10% в перерахунку на рік, тоді як аналітики прогнозували, що прибуток на акцію в поточному кварталі складе 0,53 дол. на акцію, а обсяг продажів зросте на 4%. В ході торгів продовженій сесії результаті папери Cisco втратили в ціні 10,3%.

Котирування акцій оператора мережі кав'ярень Starbucks, навпаки, повернулися в "зелену" зону (+1%), незважаючи на штраф в 2,7 млрд дол., який, згідно з рішенням суду, Starbucks повинен виплатити компанії Kraft Foods. Причиною судового розгляду стало одностороннє рішення Starbucks про розірвання контракту між компаніями.

За підсумками торгової сесії 13 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones підріс на 70,96 пункту (+0,45%) - до 15821,63 пункту, індекс S&P збільшився на 14,31 пункту (+0,81%) - до 1782,00 пункту, індекс Nasdaq додав 45,66 пункту (+1,16%) - до 3965,58 пункту.