ua en ru

Фондові торги в США 13 грудня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів в діапазоні 0,5-1,3%

Фондові торги в США 13 грудня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів, після того як Федеральна резервна система (ФРС) США відмовилася оголосити про подальші заходи стимулювання американської економіки, а дані з роздрібних продажів розчарували інвесторів, які очікували більшої активності споживачів в сезон передріздвяних розпродажів.
Нагадаємо, що сесія відкрилася напередодні на позитивній території в очікуванні рішення ФРС США. За підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Центробанк прийняв рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, що прогнозувалося більшістю аналітиків. ФРС зазначила, що на даний момент економіка США зростає помірними темпами, незважаючи на очевидне уповільнення загальних темпів зростання світової економіки. У той же час поточного зростання економіки явно не досить, щоб знизити рівень безробіття, який залишається стабільно високим.
На цьому тлі американські банки за підсумками сесії вийшли в лідери зниження. Найбільш помітним спадом відзначилися котирування акцій Bank of America і Goldman Sachs, що втратили 2,4% і 3,05% відповідно. Папери Morgan Stanley і Citigroup знизилися в ціні на 1,4% і 1,2%.
Зниженням котирувань відзначилися також цінні папери американських рітейлерів: акції Wal-Mart подешевшали на 0,84%, Target Corp. - на 1,23%, Costco Wholesale - на 0,62%, а PriceSmart - на 1,28%.
Акції трансатлантичного біржового оператора NYSE Euronext опустилися в ціні на 0,85% на тлі інформації про те, що напередодні франкфуртська фондова біржа Deutsche Boerse AG і NYSE Euronext заявили про готовність піти на нові поступки, щоб отримати схвалення операції з їх злиття від європейського антимонопольного регулятора . Зокрема, біржові оператори запропонували збільшити список активів у сфері фондових деривативів, які будуть продані. Крім того, обидві компанії висловили готовність надати покупцям цих активів доступ до клірингової системі Eurex Clearing, що належить Deutsche Boerse.
За підсумками торгів 13 грудня 2011 р. індекс Dow Jones опустився на 66,45 пункту (-0,55%) - до 11954,94 пункту, індекс S & P - на 10,74 пункту (-0,87%) - до 1225, 73 пункти, а індекс Nasdaq - на 32,99 пункту (-1,26%) - до 2579,27 пункту.