ua en ru

Фондові торги в США 10 липня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 10 липня 2013 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів напередодні публікації Федеральною резервною системою (ФРС) США протоколів останнього засідання. Інвестори постараються побачити в документах натяк на терміни згортання програми "кількісного пом'якшення" QE. Після цього відбудеться конференція, на якій має виступити голова ФРС Бен Бернанке. Втім, аналітики застерігають від надій на якісь конкретні коментарі Бернанке щодо програми QE3.

Малоймовірно, що Бернанке розкриє свої карти зараз, вважають експерти Cantor Fitzgerald.

Крім того, ринок реагує на публікацію макроекономічних новин. Згідно з даними Міністерства енергетики, запаси нафти за черговий звітний тиждень скоротилися на 9,9 млн бар. Аналітики, опитані Reuters, прогнозували зниження даного показника на 2,9 млн бар.

На очікуваннях подальшого скорочення в США запасів сирої нафти нафта на біржах сьогодні продовжує дорожчати. Зростання нафтових котирувань може підтримати котирування компаній нафтогазового сектора, які поки демонструють спадну динаміку. Так, акції ExxonMobil знизилися на 0,7%, ConocoPhillips - на 0,06%, а котирування Chevron - зросли на 0,1%. Папери Occidental Petroleum і Marathon Petroleum знижуються в ціні на 0,34% і 1,45% відповідно.

Водночас підвищенням котирувань ознаменувався гірничодобувний сектор: акції мідьовидобувної Freeport McMoRan ростуть в ціні на 1%, алюмінієвого виробника Aluminia Limited - на 2,37%, Noranda Aluminium - на 0,3%, незважаючи на несприятливі макроекономічні дані з Китаю, що сприяли зниження котирувань компаній, що здійснюють діяльність у секторі будівництва і виробництва будівельного устаткування.

Опубліковані в КНР дані з торговельного балансу в червні 2013 р. дуже сильно розійшлися з прогнозами аналітиків, що чекали зростання експорту на 3,7-4%, а імпорту - на 6-8%, і викликали помітний спад на фондових майданчиках світу. Так, азіатські біржі призупинили зростання котирувань, що намітився на початку сесії, а європейські біржі відкрилися переважно в "мінусі", після того як Головне митне управління КНР повідомило про зниження китайського експорту в США і Європу четвертий місяць поспіль (китайський експорт у США скоротився на 5 , 4%, до Євросоюзу - на 8,3%).

Увага інвесторів зосереджена і на корпоративних новинах у зв'язку з сезоном корпоративної звітності, що стартував у США. До відкриття торгової сесії свої фінансові результати за II квартал представили рітейлери Family Dollar і Fastenal. Звіт Family Dollar виявився кращим за очікування аналітиків, на тлі чого котирування компанії піднялися на 3,42%, а дані Fastenal, навпаки, розчарували експертів, що викликало зниження котирувань компанії на 2,87%.

Станом на 17:46 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 23,50 пункту (-0,15%) - до 15276,84 пункту, індекс S&P - на 2,66 пункту (-0,16%) - до 1649 , 60 пункту, індекс Nasdaq підвищився на 2,87 пункту (+0,08%) - до 3507,19 пункту.