ua en ru

Фондові торги в США 1 жовтня закрилися підвищенням провідних індексів в середньому на 0,8%

Фондові торги в США 1 жовтня 2013 р. закрилися підвищенням провідних індексів. Оптимізм інвесторів пов'язаний з їх сподіваннями щодо якнайшвидшого завершення "шатдауна", а також з низкою корпоративних новин.

Напередодні провідні індекси демонстрували не настільки позитивну динаміку, впевнено закріпившись у "червоному полі на тлі побоювань інвесторів щодо початку "шатдауна" - процедури часткового тимчасового призупинення роботи бюджетних установ США і держапарату країни. Такий крок став неминучий, після того як конгресменам не вдалося погодити прийняття бюджету країни на новий фінансовий рік, що почався 1 жовтня 2013 р. В результаті держустанови, що безпосередньо залежать від бюджету країни, просто залишилися без фінансування і були змушені призупинити роботу. Сотні тисяч людей були відправлені у безстрокову неоплачувану відпустку, а економіці країни загрожують істотні втрати. На даний момент бюджет так і не прийнятий, але інвестори сподіваються, що проблема буде вирішена і робота держсектора незабаром відновиться.

Частково підйому американських бірж (світові біржі, до речі, також відзначилися зростанням) сприяло систематичне просідання напередодні дозволу бюджетної колізії. Крім того, окремі фахівці знаходять у "шатдауні" і позитивні сторони: тимчасові труднощі можуть відсунути рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про швидке згортання програми "кількісного пом'якшення".

У макроекономічному полі інвесторів порадували останні дані по індексу ділової активності ISM в обробній промисловості США, який у вересні 2013 р. підвищився і склав 56,2 пункту, що вище не тільки серпневого показника у 55,7 пункту, але і прогнозу аналітиків.

Серед корпоративних новин увага гравців привернуло повідомлення інвестора Карла Икана, розміщене їм у Twitter, що напередодні відбулася його очікувана зустріч з керівником компанії Apple Тімом Куком, де Ікан наполягав на проведенні зворотного скуповування паперів компанії. Він також заявив про те, що парламентарі мають намір продовжити діалог і запланували нові зустрічі. На цьому тлі котирування акцій Apple піднялися в ціні на 2,4%.

На папери великих автовиробників вплинули їх звіти про продажі за вересень 2013 р. Так, акції Ford подорожчали на 1,9%, після того як компанія відзвітувала про зростання своїх продажів на 6%, акції General Motors, навпаки, подешевшали на 0,2%, так як продажу автогіганта в порівнянні з показником попереднього року скоротилися на 11%. Ринкова капіталізація Toyota Motor скоротилася на 0,6%, причиною чого знову став не впечатливший інвесторів звіт про продажі.

На котирування акцій оператора аптек Walgreen Company позитивний вплив надав фінансовий звіт компанії за IV фінансовий квартал 2013 фінансовий рік, опублікований до офіційного відкриття торгів. Значне зростання прибутку за підсумками IV кварталу склав 85%, не міг не вразити інвесторів. Папери компанії закрили торги підвищенням вартості на 4,5%.

За підсумками торгової сесії 1 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones піднявся на 62,03 пункту (+0,41%) - до 15191,70 пункту, індекс S&P - на 13,45 пункту (+0,80%) - до 1695,00 пункту, індекс Nasdaq - на 46,50 пункту (+1,23%) - до 3817,98 пункту.