ua en ru

Фондові торги у Європі відкрилися бічним рухом провідних індексів

Фондові торги у Європі 3 грудня відкрилися бічним рухом провідних індексів. На відкритті торгової сесії більшість індексів "пірнули" до "червоної" зони, проте поступово почали відігравати втрачені в перший день торгів 2014 р. очки. Напередодні перша торгова сесія у 2014 р. завершилася зниженням індексів на хвилі фіксації прибутку після святкового ажіотажу, коли зростання ринків досягло максимуму із 2009 р.

Обережність гравців на ринку, який ще не повернувся до повноцінних торгових обсягів після свят, ймовірно, пояснюється деяким ослабленням ділової активності в Китаї. Індекс менеджерів із закупівель (PMI) в обробному секторі Китаю у грудні 2013 р. опустився до тримісячного мінімуму в 50,5 пункту, повідомили сьогодні HSBC і Markit - провайдери індексу.

Напередодні торги на американських фондових біржах також завершилися зниженням провідних котирувань, що цілком відповідає прогнозам аналітиків, які пророкують, що у 2014 р. американські індекси зростатимуть повільніше, ніж у 2013 р. Федеральна резервна система (ФРС) планує скорочувати монетарне стимулювання і повністю завершити програму "кількісного пом'якшення" до кінця 2014 р.

Серед "зростаючих" цінних паперів на європейських торгових майданчиках варто особливу увагу приділити роздрібним торговельним мережам, зокрема, другому за розміром у Великій Британії одежному ритейлеру - компанії Next, яка підвищила свій прогноз по річному прибутку на тлі позитивних результатів продажів у IV кварталі 2013 р., що значно перевершили очікування. Ритейлер також оголосив про виплату додаткових дивідендів у розмірі 0,83 дол. на акцію і особливо відзначив, що дотримуватиметься політики щодо збільшення виплат, а не викуповувати папери в акціонерів. На тлі всіх цих новин котирування Next підскочили на 9,8%.

Акції Deutsche Bank також ростуть у вартості - на 0,3%, після того як аналітики Equinet Bank поліпшили рекомендації по банках найбільшого німецького кредитора з "тримати" до "купувати" і прогноз за вартістю цінних паперів Deutsche Bank до 42 євро/акція з нинішніх 34 євро/акція.

Котирування алкогольної компанії Remy Cointreau - виробника однойменного лікеру, коньяку Remy Martin та інших напоїв - впали на 1,8% у результаті новини про відхід у відставку генерального директора компанії Фредеріка Пфланца, який пробув на цій посаді всього три місяці. Пфланц залишиться в компанії на посаді директора з розвитку і завершить всі розпочаті ним справи, заявляє Remy Cointreau, що, очевидно, не заспокоює інвесторів. Останнім часом компанія переживає нелегкі часи, оскільки, як і багато її конкурентів, страждає від різкого падіння продажів у Китаї на тлі боротьби уряду КНР із практикою підношення дорогих подарунків чиновникам і розкішним способом життя.

Станом на 11:00 за київським часом 3 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 виріс на 5,60 пункту (+0,08%) - до 6723,51 пункту, німецький DAX - на 27,77 пункту (+0,30%) - до 9427,81 пункту, французький CAC 40 - на 17,71 пункту (+0,42%) - до 4244,99 пункту, в той час як швейцарський SMI знижується на 3,88 пункту (-0,05%) - до 8199,10 пункту.