ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 7 жовтня зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 7 жовтня 2010 р. зниженням провідних індексів, повідомляє РБК. Інвестори Старого Світу не поспішають ризикувати, оскільки ще не були опубліковані всі найважливіші макроекономічні звіти по економіці передових країн Євросоюзу. Так, національне статистичне бюро Великобританії уявить дані про зміну обсягу промислового виробництва в країні в серпні 2010 р. Якщо вірити прогнозам аналітиків, даний показник може вирости на 0,2%. Про зміну аналогічного показника відзвітує сьогодні Міністерство економіки і технологій Німеччини. Згідно консенсус-прогнозам, обсяг промвиробництва в країні підвищився на 0,5%. Крім того, деяка напруга пов'язана з підсумками засідання європейського Центрального банку, який сьогодні повинен ухвалити рішення про рівень ключової облікової ставки. Більшість експертів чекають, що вона залишиться незмінною - на рівні 1% річних. Варто також відзначити, що сьогодні на відкритті торгової сесії Головне митне управління Франції відзвітувало про зростання негативного сальдо торгового балансу країни до 4,93 млрд євро, тоді як аналітики очікували його скорочення до 4 млрд євро.
Інвестори не проявили довіри до цінних паперів шведського виробника вантажівок Volvo AB (-3,3%), оскільки сьогодні другий за величиною автовиробник Франції Renault SA повідомив про продаж долі в 14,9% вартістю 3,15 млрд євро в шведській компанії. Останнім часом акції Volvo помітно подорожчали, тому Renault вирішила знайти момент і скористатися вирученими коштами для фінансування своєї заборгованості. Здійснення даної операції надасть позитивний вплив на добробут французької компанії, котирування акцій якої на відкритті торгової сесії пішли вгору, додавши вже 6,7%.
Найбільший у Великобританії рітейлер одягу Marks & Spencer повідомив сьогодні, що обсяг продажів в британських магазинах, відкритих рік і більше назад, виросли на 5,3%, тоді як аналітики прогнозували зростання показника не більше ніж на 3,6%. Даний чинник може благотворно вплинути на квартальні фінансові показники, зокрема на чистий прибуток компанії і, ймовірно, що належать акціонерам дивіденди. Проте європейські гравці не поспішають скуповувати папери рітейлера: їх котирування знизилися на 1%.
Активні торги проходять також по цінних паперах найбільшої в Швейцарії страхової компанії Zurich Financial. Сьогодні вона погодилася виплатити 455 млн дол. по позову, що відноситься до діяльності її підрозділу Farmers Group. При цьому компанія уточнила, що більше половини цієї суми, а саме 295 млн дол., відніме з її чистого прибутку за III квартал поточного фінансового року. Стала визначеність не додала упевненості європейським інвесторам, що спровокувало зниження котирувань (-0,8%).
Позитивний вплив на хід торгової сесії надає також інформація, надана сьогодні європейським авіаперевізником Air France-KLM Group (+2,5%). Сьогодні компанія доповіла, що в минулому місяці її пасажиропотік виріс на 1,8%.
Станом на 11:06 за Києвом британський індекс FTSE 100 знизився на 16,61 пункту (-0,29%) - до 5664,78 пункту, французький CAC 40 - на 18,78 пункту (-0,50%) - до 3746,13 пункту, німецький DAX - на 13,54 пункту (-0,22%) - до 6257,19 пункту, а швейцарський SMI знизився на 17,83 пункту (-0,28%) - до 6333,18 пункту.