ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 17 травня пониженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 17 травня 2011 р. пониженням провідних індексів на тлі зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, що відбулася напередодні. Боргові проблеми європейських країн, які стали головною темою обговорення на зустрічі у Брюсселі, не дають спокою і інвесторам. На ринку панує деяка нервозність: відбулося засідання так і не вніс ясності в питання необхідності та термінів реструктуризації грецького держборгу. З огляду на таку обстановку в Європі, інвестори продовжують виводити капітал з ризикованих активів, відзначають аналітики, повідомляє РБК.

Крім того, зустріч глав фінансових міністерств країн єврозони проходила на тлі неприємних звісток про главу Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кана, який був затриманий 14 травня в міжнародному аеропорту Нью-Йорка за підозрою в спробі згвалтування. Ці новини також не сприяють оптимізму на торгових майданчиках.

Котирування банківського сектора, що опинилися в мінусі в ході попередньої торгової сесії, не змогли суттєво піднятися і сьогодні: акції британських банків Barclays, Royal Bank of Scotland і Lloyds Banking Group продовжують дешевшати (-0,59%, -0,14% і -0 , 38% відповідно). Схожа динаміка спостерігається і по акціях французьких банків: папери Societe Generale втратили в ціні 0,42%.
Великим розчаруванням для фондового ринку стало повідомлення австрійського енергоконцерну OMV про плани рефінансування заборгованості. На тлі даних новин папери компанії подешевшали на 3,8%.

Тим часом на відкритті торгів висхідну динаміку котирувань продемонструвала британська компанія BP (+0,4%). Раніше стало відомо, що BP і "Роснефть" відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці. Дедлайн щодо закриття угоди закінчився 16 травня, і сторони до цієї дати не змогли досягти домовленості. Тому переговори з "Роснефтью" були припинені.

Станом на 10:51 британський індекс FTSE 100 знизився на 18,68 пункту (-0,32%) - до 5905,01 пункту, німецький DAX - на 47,20 пункту (-0,64%) - до 7340,34 пункту, французький CAC 40 - на 24,14 пункту (-0,61%) - до 3965,68 пункту, при цьому швейцарський індекс SMI знизився на 22,19 пункту (-0,34%) - до 6541,96 пункту.

OMV