ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 11 жовтня переважним зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися переважним зростанням провідних індексів, пише РБК. Європейські біржові індикатори послідували за провідними індикаторами США і Азії, які демонстрували упевнене зростання на тлі спекуляцій, що поширювалися на ринку. Світові гравці упевнені, що Федеральна резервна система (ФРС) США повідомить про додаткові заходи по стимулюванню економіки і додаткові грошові вливання в неї, покликані підтримати крихкий процес відновлення найбільшої економіки в світі. Проте настрій інвесторам неабияк зіпсувала представлена на відкритті торгової сесії статистика, що характеризує стан другої за величиною економіки єврозони. Національне статистичне бюро Франції Insee повідомило сьогодні, що обсяг промислового виробництва в країні в серпні в місячному численні не змінився, тоді як аналітики прогнозували зростання на 0,3%.
Тим часом неослабну підтримку європейським нафтовим компаніям подає зростання цін на сировині, спостережуване унаслідок зниження курсу долара по відношенню до провідних світових валют - євро і ієни. Вгору поповзли котирування британських BP і Tullow Oil, що підвищилися на 1% і 0,6% відповідно, а також італійською Eni і іспано-аргентинської Repsol YPF - на 0,3% і 0,1%. Акції британо-голандскої Royal Dutch Shell подорожчали на відкритті торгових майданчиків на 0,4%, французькою Total - на 0,7%, а норвезькою Statoil - на 0,1%.
Окремий привід для оптимізму представився утримувачам і набувальникам цінних паперів британської BP. За неофіційними даними, компанія веде переговори з третьою по величині в Китаї державною нафтогазовою компанією CNOOC про продаж своїх аргентинських активів за 6,3 млрд дол. Дана сума здатна стати значним поповненням бюджету британської компанії, катастрофи, що неабияк постраждала від наслідків, в Мексиканській затоці.
Крім того, інвестори не обійшли увагою цінні папери британо-нідерландскої ВНР Billiton (+0,3%). За неофіційними даними, що поширилися в американських ЗМІ, на покупку Potash претендує тепер не лише консорціум китайських компаній, але також Ontario Teachers Pension Fund (Пенсійний фонд вчителів Онтаріо), що сподівається на фінансову участь сінгапурського інвестиційного фонду Temasek. Якщо кому-небудь з претендентів вдасться перебити пропозицію ВНР розміром 39 млрд дол. і викликати розташування ради директорів, ВНР зможе уникнути великих витрат, що не може не викликати довіри акціонерів.
Активність спостерігається також по акціях німецької фармацевтичної компанії Merck. Незалежні дослідники поставили під сумнів ефективність нового препарату компанії для лікування раку кишечника. Представники Merck вже заявили, що ці дані суперечать обширнішим клінічним випробуванням, і інвестори були схильні вірити саме ним: котирування Merck підвищилися на 0,8%.
Європейські гравці також зацікавилися цінними паперами конкуруючої французької Roche. 10 листопада були опубліковані результати клінічних досліджень двох препаратів для лікування раку легенів. Лікарям, що займалися апробацією ліків, вдалося добитися значних успіхів в подоланні даного захворювання, що забезпечило комерційний успіх самої Roche. Котирування акцій компанії упевнено рухаються по висхідній траєкторії (+1,1%).
Станом на 10:26 за Києвом британський індекс FTSE 100 виріс на 17,27 пункту (+0,31%) - до 5674,88 пункту; французький CAC 40 - на 12,75 пункту (+0,34%), до 3775,93 пункту; німецький DAX - на 15,42 пункту (+0,25%), до 6291,67 пункту; а швейцарський SMI, навпаки, знизився на 12,42 пункту (-0,19%) - до 6363,09 пункту.