ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 1 жовтня зростанням провідних індексів на тлі новин з економіки КНР

Фондові торги в Європі відкрилися 1 жовтня 2010 р. зростанням провідних індексів, передає РБК. Незважаючи на закриття американських фондових ринків напередодні в негативній зоні, зростання котирувань підкріплюється хорошими даними щодо промислового виробництва в Китаї. Китайський офіційний індекс PMI, що відображає ділову активність в обробному секторі, виріс до 53,8 пункту у вересні ц.р. в порівнянні з показником серпня ц.р. на рівні 51,7 пункту. Опублікований показник перевищив очікування ринку. Нагадаємо також, що згідно з вересневим прогнозами Міжнародного валютного фонду зростання китайської економіки в 2010 р. може досягти 10,5%, тоді як вся світова економіка виросте на 4,5%.
На тлі позитивних новин по китайській економіці зростання котирувань спостерігається у гірничодобувному секторі. Акції Anglo American Plc. виросли на 1,2%, папери Rio Tinto додали у вартості 1,1%. Акції найбільшої в світі гірничорудної компанії BHP Billiton подорожчали на 1,3%. У плюсі торгуються і папери нафтогазового сектора, після того як китайська нафтова компанія Sinopec і іспано-аргентинська Repsol оголосили про створення спільного підприємства у Бразилії загальною вартістю 17,8 млрд дол
Ринки можуть піддатися коригуванні після виходу сьогоднішньої серії макроекономічної статистики. Частина даних вже опублікована і не вселяє оптимізму. Так, індекс PMI зони обігу євро від приватної компанії Markit у вересні ц.р. впав до 53,7 пункту (8-місячний мінімум) проти серпневого значення в 55,1 пункту. Тим не менш, вересневий показник перевершив очікування аналітиків, які прогнозували зниження індексу PMI до 53,6 пункту. Зниження показника обумовлено борговими проблемами Іспанії, Ірландії та Греції: відповідні індикатори виробничої активності для цих країн перебувають нижче 50 пунктів, що вказує на погіршення ділової активності.
Обсяг роздрібних продажів у Німеччині скоротився на 0,2% в серпні ц.р. щодо липня ц.р., але виріс на 2,2% до серпня 2009 р. Не дивлячись на те, що ці дані виявилися гіршими за прогнози, ринок не звернув на них особливої уваги. Експерти відзначають, що індекс роздрібних продажів в Німеччині вкрай волатильним і часто піддається подальшому перегляду.
Ціла серія статистичних даних очікується сьогодні з США. Протягом дня будуть опубліковані останні дані з особистих доходах і видатках, настроям споживачів, ділової активності в промисловому секторі та витрат на будівництво.
Станом на 12:45 за київським часом британський індекс FTSE 100 виріс на 59,53 пункту (+1,07%) - до 5608,15 пункту, французький CAC 40 - на 16,91 пункту (+0,46%) - до 3732,09 пункту, німецький DAX - на 51,88 пункту (+0,83%) - до 6280,90 пункту, а швейцарський SMI - на 17,89 пункту (+0,28%) - до 6314,22 пункту.