ua en ru

Фондові торги в Європі 9 січня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 9 січня 2014 р. відкрилися для чотирьох провідних індексів регіону в "червоній" зоні. Причиною зниження стало очікування даних по американському ринку праці.

Фондові торги в Європі 9 січня 2014 р. відкрилися для чотирьох провідних індексів регіону в "червоній" зоні. Причиною зниження стало очікування даних по американському ринку праці, які повинні вийти 9 і 10 січня. Однак сьогоднішній день багатий і на макроекономічні новини з Старого Світу, тому увага інвесторів буде прикута саме до них.

Єдиним звітів, опублікованими ще до відкриття торгів, стала доповідь по торговому балансу Франції за листопад 2013 р. Експорт помітно скоротився, а імпорт незначно виріс - тому майже на 1 млрд євро зросло від'ємне сальдо торгового балансу - до 5,7 млрд євро з переглянутого жовтневого показника в 4,8 млрд євро).

Дві важливі новини прийдуть сьогодні з Лондона. Це торговий баланс Великобританії (також за листопад 2013 р.) та засідання Банку Англії. Очікується, що дефіцит торгового балансу продовжить зниження і складе за вказаний період 9,45 млрд фунтів стерлінгів (11,3 млрд євро). Гравці ринку не очікують сюрпризів від засідання керівництва Банку Англії. Основні рішення, які повинні бути прийняті: зберігати на поточному рівні процентну ставку (0,5%) і обсяг купівлі облігацій (375 млрд фунтів стерлінгів).

Дві сьогоднішні новини будуть стосуватися загальноєвропейської економіки. О 12:00 за київським часом Єврокомісія опублікує ряд індексів, які відображають рівень споживчої довіри в ЄС та бізнес-клімат в цілому. Всього доповідь містить у собі 5 показників, по кожному з яких аналітики прогнозують поліпшення ситуації. О 14:45 очікується рішення Європейського Центробанку по процентній ставці. Восени ЄЦБ здивував багатьох, знизивши її до історичного мінімуму 0,25%. Найімовірніше, на цьому рівні вона і залишиться після сьогоднішнього засідання.

Нарешті, сьогодні стануть відомі листопадові показники промислового виробництва в ФРН та Греції і жовтневі дані з безробіття в Греції.

Якщо говорити про корпоративної інформації, британська роздрібна мережа Tesco, третій по виручці і другий по прибутку ритейлер в світі, повідомила про слабкі продажі в час Різдвяних канікул. Котирування Tesco знижуються до 10:45 за київським часом на 2,7%.

Французька фірма Danone вирішила не тільки розірвати контракт з новозеландським постачальником молочної продукції Fonterra, але і подати на нього в суд. Приводом послужив скандал про можливе зараження дитячого молока Danone ботулізмом, що згодом виявилося "помилковою тривогою". Акції Danone дешевшають на 0,6% до 10:45 за київським часом.

Цінні папери європейських банків торгуються різноспрямовано. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland зростають на 0,2%, акції Lloyds Banking знижуються в ціні на 0,1%, ринкова капіталізація Barclays підвищується на 0,3%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,7%, котирування BNP Paribas знижуються на 0,5%, ринкова капіталізація Credit Agricole також зменшується на 0,5%. Цінні папери німецького Commerzbank подешевшали на 0,4%, а акції Deutsche Bank знижуються в ціні на 0,8%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять без єдиної тенденції. Котирування Vodafone ростуть на 0,3%, акції Telecom Italia дешевшають на 1,3%, котирування Orange знижуються на 1,0%, а цінні папери Deutsche Telekom дорожчають на 0,2%.

Станом на 10:45 за київським часом 9 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 8,87 пункту (-0,13%) - до 6712,91 пункту, німецький DAX знижується на 26,76 пункту (-10,28%) - до 9471,08 пункту, французький CAC 40 знизився на 13,92 пункту (-0,33%) - до 4247,04 пункту, а швейцарський SMI знизився на 31,56 пункту (-0,38%) - до 8321,26 пункту.