ua en ru

Фондові торги в Європі 9 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 9 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів на тлі бюджетної кризи в США і ризику дефолту.

На даний момент американські законодавці все ще далекі від вирішення двох основних завдань: відновлення роботи установ держсектора і припинення "шатдауна", а також підвищення "стелі" держборгу, яке дозволить уникнути дефолту.

Позитивною новиною для інвесторів стала інформація про те, що, за неофіційними даними, президент США Барак Обама офіційно висуне Джанет Йеллен на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС), про що офіційно буде оголошено вже сьогодні. Раніше колишній радник президента США Лоренс Саммерс повідомив, що відмовляється від висунення на пост глави ФРС. Нинішній глава ФРС Бен Бернанке покине свій пост 31 січня 2014 р. Його місце у разі отримання схвалення сенату і займе Д.Йеллен.

Фахівці оцінюють призначення Д.Йеллен як позитивну новину для ринків. Вона відома як затята прихильниця агресивних заходів економічного стимулювання, тобто поточного курсу ФРС.

На тлі невизначеності в США американські ринки демонструють помітний спад. Так, остання торгова сесія завершилася у Вашингтоні істотним зниженням провідних індексів, де найбільшим падінням відзначився Nasdaq. Торги в Японії, навпаки, завершилися помірним зростанням Nikkei на 1,03%, який знову подолав позначку 14,000 пунктів. Токійська біржа трохи відігралася на тлі позитивної макроекономічної статистики і новин про призначення Д.Йеллен.

На макроекономічному фронті інвестори чекають публікації даних по індексу промислового виробництва в Німеччині. Аналітики прогнозують, що в серпні показник виросте на 1% проти зниження на 1,7% місяцем раніше.

На корпоративному фронті увагу інвесторів привернула заява про те, що французький виробник стільникових телефонів і телекомунікаційного устаткування Alcatel-Lucent оголосив про скорочення 10 тис. своїх співробітників до кінця 2015 р. у рамках реорганізації у більш компактну і вузькоспеціалізовану структуру. У відповідь на це президент Франції Франсуа Олланд закликав компанію зберегти якомога більше робочих місць. Котирування Alcatel-Lucent впали в ціні на 6,9%.

Акції фармацевтичної компанії Bayer зросли на 0,2% після того, як американські регулятори схвалили ліки компанії, призначене для лікування двох типів легеневої гіпертензії.

За інформацією Reuters, компанія Nestle, що спеціалізується на виробництві продуктів харчування, веде переговори про продаж свого підрозділу Jenny Craig, що виробляє продукти для дієтхарчування. Як повідомили три анонімні джерела, знайомих з ситуацією, у компанії вже є потенційні покупці. Акції Nestle подешевшали на 0,6%.

Станом на 10:56 за київським часом 8 жовтня британський індекс FTSE 100 знизився на 32,08 пункту (-0,50%) - до 6333,75 пункту, німецький DAX - на 11,38 пункту (-0,13%) - до 8544,51 пункту, французький CAC 40 знижується на 11,28 пункту (-0,27%) - до 4122,25 пункту, а швейцарський SMI показав зниження на 54,00 пункту (-0,69%) - до 7774,24 пункту.