ua en ru

Фондові торги в Європі 9 грудня відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 9 грудня 2013 р. відкрилися боковим рухом провідних індексів з загальною тенденцією до підвищення, яка підкріплюється сильними даними з торговельного балансу Китаю, найбільшим торговим партнером якого є Європа.

Опубліковані напередодні дані за обсягом експорту Китаю в листопаді продемонстрували зростання на 12,7% у річному вирахуванні, що перевершили прогнози аналітиків і тим самим підтвердили тенденцію до стабілізації другої за розміром економіки світу. Згідно з прогнозами, обсяг експорту КНР повинен був вирости лише на 7%.

6 грудня 2013 р. європейські акції також зростали на тлі даних за рівнем зайнятості в листопаді в економіці США. Згідно зі звітом Міністерства праці країни, рівень безробіття в США в листопаді 2013 р. знизився порівняно з попереднім місяцем на 0,3 відсоткового пункту і склав 7,0%. Аналітики очікували, що даний показник складе 7,2%. Таким чином, показник безробіття в листопаді досяг свого п'ятирічного мінімуму. Показники свідчать про відновлення економіки, проте виявилися недостатніми, щоб змусити Федрезерв США негайно приступити до скорочення програми стимулювання економіки.

Серед новин європейських компаній, які мали істотний вплив на рух котирувань, варто відзначити наступні: європейська аерокосмічна компанія EADS - виробник пасажирських літаків Airbus - представила деталі плану з подальшої реструктуризації компанії. Найближчим часом компанія планує скоротити від 5 до 6 тис. робочих місць і закрити свою штаб-квартиру в Парижі, яка оцінюється в 100 млн євро. В цілому, в період з 2014 по 2016 р. компанія скоротить витрати на суму 300-500 млн євро. В результаті цього повідомлення котирування EADS знижуються на 0,2%.

Європейські автовиробники також озвучили свої плани на наступний рік: французький альянс Renault-Nissan і німецький концерн Daimler працюють над угодою щодо поглиблення співпраці, яке вступить в силу вже в I кварталі 2014р. Його деталі поки не розголошуються. Однак на тлі цих новин котирування Renault-Nissan знижуються на 0,6%, а Daimler - на 0,3%.

Німецький індустріальний концерн Thyssenkrupp повідомив, що збирається зберегти свій європейський бізнес по виробництву сталі, відповівши на циркулювали чутки про його можливий продаж. Також стало відомо, що групі може знадобитися як мінімум 100 млн євро, якщо Єврокомісія зобов'яже компанії, що використовують традиційні джерела енергії в Німеччині, виплатити заднім числом штрафи за порушення європейського конкурентного права протягом останніх 2-3 років. Ці штрафи Єврокомісія планує використовувати в якості субсидій підприємствам, що виробляють екологічно чисту енергію. В результаті котирування Thyssenkrupp знижуються на 0,03%.

Напередодні швейцарський виробник медикаментів Novartis оголосив про можливі витрати в розмірі 4-6 млрд дол. в рік на придбання активів, які допоможуть зміцнити ключовий бізнес компанії. Очікується купівля підрозділів з виробництва фармацевтичних препаратів, засобів по догляду за очима, дженериків та трьох інших підрозділів. Новина спровокувала зниження вартості акцій компанії на 0,5%.

Акції французької нафтогазової корпорації Total втрачають у вартості 0,4% на тлі повідомлень з Ємену, де підприємство Yemen LNG, акціонером якого є Total, була змушена евакуювати іноземних співробітників зі свого заводу в Балхафе після вибуху на минулого тижня.

Станом на 11:45 за київським часом 9 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 7,53 пункту (-0,11%) - до 6544,46 пункту, німецький DAX зростає на 26,47 пункту (+0,29%) - до 9198,88 пункту, французький CAC 40 знизився на 10,94 пункту (-0,26%) - до 4118,43 пункту, а швейцарський SMI знизився на 12,86 пункту (-0,16%) - до 8053,21 пункту.