ua en ru

Фондові торги в Європі 6 вересня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 6 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів услід за ринками США і Азії. Американські біржові індикатори завершили торгову сесію 3 вересня в "плюсі", підвищившись в середньому на 1,3%, японський Nikkei додав 2,05% на тлі сприятливої макроекономічної статистики. Зокрема, гравців фондового ринку порадували новини з американського ринку праці, завдяки яким розвіялися побоювання інвесторів щодо настання другої хвилі рецесії. Зазначимо, що на сьогодні не запланований вихід статистичних даних (як у Європі, так і в США), у зв'язку з чим інвестори стежитимуть за корпоративними новинами і за новинами з сировинних ринків.

На відкритті фондових торгів акції енергетичних компаній подорожчали: папери британських BP і BG Group піднялися в ціні на 0,8% і 0,1%, акції британо-голандської Royal Dutch/Shell подорожчали на 0,6%, французької Total - на 0,5%.

Що стосується гірничовидобувних компаній, то в даному секторі спостерігається схожа динаміка котирувань: акції британо-австралійських гігантів ВНР Billiton і Rio Tinto подорожчали на 0,7% і 0,9% відповідно. Певний вплив на хід торгів для ВНР Billiton могло надати інформація про те, що китайські держкомпанії можуть подолатися за канадську Potash (проводить добрива), рада директорів якої раніше відхилила пропозицію британо-австралійського гіганта про покупку компанії за 39 млрд дол. Зокрема, за деякими даними, в боротьбу за Potash може включитися китайська державна корпорація Sinochem.

В той же час, як повідомили сьогодні австралійські ділові ЗМІ, Rio Tinto може відновити роботи за алмазним проектом Argyle поблизу м. Перт (Західна Австралія), вартість якого досягає 1,65 млрд австралійських дол. (1,5 дол. США). За словами представників Rio Tinto, ринок коштовних каменів відновився після кризи, у зв'язку з чим компанія "розморожує" свої алмазні проекти.

У банківському секторі сьогодні спостерігається також висхідна динаміка котирувань: папери британських Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC Holdings подорожчали на 0,2%, 1,4% і 0,8% відповідно, французьких Credit Agricole і Societe Generale - на 0,7% і 0,8% відповідно.

Станом на 10:40 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 22,88 пункту (+0,42%) - до 5451,03 пункту, французький CAC 40 - на 15,33 пункту (+0,42%) - до 3687,53 пункту, німецький DAX - на 19,85 пункту (+0,32%) - до 6154,47 пункту, швейцарський SMI - на 24,16 пункту (+0,38%) - до 6424,87 пункту.