ua en ru

Фондові торги в Європі 4 грудня відкрилися невеликим зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 4 грудня 2013 р. відкрилися зростанням основних індексів регіону в межах 0,2%. Після обвалу ринку в ході попередньої сесії, коли зниження становило в середньому 2%, трейдери грають на підвищення і перейшли до скуповування паперів, що подешевшали.

У свою чергу зниження індексів 3 грудня пов'язують з очікуванням згортання програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Завершилася публікація протоколів попереднього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. З цих документів випливає, що експерти Федрезерву шукають і знаходять ознаки поступового поліпшення макроекономічної ситуації у Сполучених Штатах. Якщо відновлення економіки стане все більш помітним, ФРС може перейти до урізання QE3 в самий найближчий час. До речі, наступне засідання FOMC пройде всього лише через два тижні, 17-18 грудня 2013 р.

Помірно позитивний настрій інвесторів сьогодні забезпечений великою кількістю макроекономічних даних. Протягом усього ранку 4 грудня аналітичне агентство Markit буде публікувати дані по індексу ділової активності PMI у сфері послуг п'яти найбільших економік Європи і самої єврозони за листопад 2013 р. В перші хвилини після відкриття торгів стали відомі дані з Іспанії: PMI перевершив очікування і виріс до 51,5 пункту проти очікуваних 49,6 пункту (зростання в цьому випадку склало б 0%). Щодо Великобританії, Франції, Італії та зони євро аналітики прогнозують незначне зниження показника. Виняток становить лише ФРН: очікується, що PMI у сфері послуг там підніметься з 52,9 до 54,5 пункту.

В підсумку на 10:55 за київським часом вже відомий показник PMI у секторі послуг Італії (зниження до 47,2 пункту), Франції (зниження до 48,0 пункту), Німеччини (зростання до 55,7 пункту) і єврозони (зниження до 51,2 пункту, що, однак, перевищило очікування експертів).

Не менш важливі дані повинно надати агентство Eurostat о 12:00 за київським часом. По-перше, це інформація по динаміці ВВП в єврозоні за III квартал 2013 р. Експерти вважають, що в квартальному вирахуванні зростання знизиться з 0,3 до 0,1%. У річному ж вимірі також очікується згортання - на цей раз зниження (-0,4% замість -0,5% в липні-вересні 2012 р.).

Паралельно стануть відомі дані з роздрібних продажів у єврозоні за жовтень 2013 р. В місячному численні, вважають аналітики, обсяг продажів не зміниться, зате в річному зросте на 0,9%.

Якщо говорити про корпоративні новини, напередодні великий британський ритэйлер Tesco оголосив про зниження продажів на 1,5% за підсумками III квартал 2013 р. На попередній сесії котирування компанії знизилися приблизно на стільки ж, однак сьогодні "відскочили" вгору і підвищуються на 10:55 за київським часом на 1,5%.

Цінні папери європейських банків торгуються переважно в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland зростають на 0,5%, акції Lloyds Banking знижуються в ціні на 0,2%, ринкова капіталізація Barclays знижується на 0,4%. Акції французького Societe Generale подешевшали на 0,1%, котирування BNP Paribas знижуються на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole знижується на 1,1%. Цінні папери німецького Commerzbank торгуються на рівні відкриття, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank знижуються в ціні на 0,6%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи, навпаки, проходять з підвищенням. Котирування Vodafone підвищуються на 0,2%, акції Telecom Italia додають в ціні 0,7%, котирування Orange ростуть на 0,9%, а акції Deutsche Telekom дорожчають на 0,2%.

Станом на 10:55 за київським часом 4 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 5,47 пункту (+0,08%) - до 6537,90 пункту, німецький DAX зростає на 13,66 пункту.