ua en ru

Фондові торги в Європі 30 вересня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 30 вересня 2013 р. закрилися незначним зниженням провідних індексів на тлі політичної кризи в Італії та очікуваного тимчасового припинення роботи апарату уряду США. Європейський індекс волатильності виріс на 12%. Нещодавня відставка кількох міністрів ставить під питання подальше існування італійського уряду, в той час як нездатність американських законодавців домовитися про федеральному бюджеті на новий фіскальний рік не додає оптимізму інвесторам.

Італійський індекс FTSE MIB впав на 1,3% - до 17417,49 пункту, проте в ході торгів цей індекс опускався до 17199,82 пункту, що стало найгіршим показником з 10 вересня ц.р. на тлі відкликання засудженим за шахрайство екс-прем'єром Сильвіо Берлусконі міністрів італійського уряду, що належать до його партії "Народ свободи".

До кінця торгової сесії FTSE MIB дещо відновився після того, як один з головних членів партії "Народ свободи" повідомив, що 20 сенаторів від цієї партії готові сформувати внутрішньопартійну фракцію в разі, якщо Берлусконі не відмовиться від своїх намірів розладнати роботу уряду.

Міланська фондова біржа продемонструвала впевнене зростання на 14% в поточному кварталі, що стало найкращим показником з 2009 р., і набагато краще, ніж відповідні показники Уолл-стріт.

Інвестори побоюються, що політична криза може зашкодити відновленню італійської економіки. Рейтингове агентство Fitch заявило, що тривала невизначеність в Італії, обсяг зовнішнього державного боргу якої значний, може привести до пониження її кредитного рейтингу.

"Я б не чіпав Італію зараз, оскільки політична криза там ставить під питання стабільність роботи уряду. Я б рекомендував інвестувати в таких країнах, як Німеччина чи Франція, - вважає менеджер по розміщенню активів в Capital Wealth Management Ентоні Чемла. - Незабаром італійські котирування досягнуть привабливих значень з точки зору вартості акцій. Якщо політична стабільність у цій країні зміцниться, низька вартість інвестиційних портфелів там стане каталізатором для ринку".

Італійські котирування сьогодні продемонстрували найбільшу динаміку. Акції італійського кредитної установи Intesa Sanpaolo подешевшали на 3%, трейдери вважали за призначення нового голови правління Карло Месії негативним фактором, потенційно небезпечним активізацією більш ризикованої діяльності по злиттю і поглинанню компаній.

Телекомунікаційна фірма Telecom Italia виявилася однією з небагатьох компаній, чиї котирування виросли. Зростання склало 4,4% після того, як голова правління компанії був змушений покинути свій пост, що послабило побоювання щодо можливого приросту капіталу.

Перспектива зупинки робота апарату уряду США також зробила негативний вплив на фондові ринки. Якщо проект федерального бюджету на новий фіскальний рік, який починається 1 жовтня, не буде узгоджений законодавцями від протиборчих Республіканської і Демократичної партій, урядові агентства і здійснювані ними програми будуть згорнуті вперше за 17 років.

Котирування в банківському секторі єврозони зазнали найбільш значне падіння, індекс сектора втратив 2,6%. Папери італійської кооперативного банку Banco Popolare подешевшали на 4,5%, акції Commerzbank втратили 2,5%, котирування французького банку Societe Generale скоротився на 1,8%.

Аналітики, однак, позитивно оцінюють середньо - та довгострокові перспективи фондового ринку Європи. "Ми вважаємо, що у паперів європейських компаній існують міцні фундаментальні передумови для зростання, в т.ч. поліпшення показників зростання європейської економіки, висока міра операційного ризику і розумні показники вартості інвестиційних портфелів", - йдеться у випущеній 30 вересня аналітичній записці Goldman Sachs.

За підсумками торгів 30 вересня 2013 р. британський індекс FTSE 100 знизився на 50,44 пункту (-0,77%) - до 6462,22 пункту, німецький DAX зменшився на 67,11 пункту (-0,77%) - до 8594,40 пункту, французький CAC 40 скоротився на 43,33 пункту (-1,03%) - до 4143,44 пункту. Швейцарський індекс SMI опустився на 32,40 пункту (-0,40%) - до 8022,60 пункту, голландський AEX знизився на 0,97 пункту (-0,23%) - до 374,90 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії знизився на 0,7% і склав 1246,27 пункту.