ua en ru

Фондові торги в Європі 3 вересня відкрилися підвищенням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 3 вересня 2013 р. відкрилися підвищенням більшості провідних індексів і основним приводом для цього стали корпоративні новини.

Так, сильним каталізатором, надали позитивний вплив на хід торгів, стало повідомлення про те, що найбільший виробник програмного забезпечення корпорація Microsoft купить підрозділ фінської компанії Nokia з виробництва мобільних пристроїв. Сума угоди, яку ще належить отримати схвалення акціонерів Nokia і регуляторів, складе 7,2 млрд дол. На цьому тлі котирування Nokia злетіли на початку торгової сесії на 41,2%, а в перші хвилини і зовсім додали 47%.

Стримуючим факторів залишається досить напружена міжнародна ситуація навколо Сирії. Побоювання інвесторів щодо можливості нанесення західними силами удару по режиму сирійського Президента Башара Асада дещо ослабли, після того як Президент США Барак Обама, найактивніший учасник можливої коаліції, вирішив винести питання про військові дії в Сирії на розгляд конгресу країни. Голосування відбудеться після початку сесії конгресу 9 вересня 2013 р. Трохи раніше від участі в можливій військовій операції, всупереч очікуванням прем'єр-міністра країни Девіда Кемерона, відмовився парламент Великобританії. Влада Німеччини також обрали позицію невтручання. Як зазначають експерти, якщо можливість нанесення військового удару стане більш очевидною, то це не сповільнить позначитися на провідних індексах по всьому світу.

Котирування британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group просіли на 1,2%. Трохи раніше американська телекомунікаційна компанія Verizon підтвердила купівлю частки Vodafone в їх спільному підприємстві Verizon Wireless, що становить 45%. Сума операції складе 130 млрд дол.

Котирування великих автовиробників продемонстрували змішану динаміку. Акції Renault SA піднялися на 0,4%, ринкова капіталізація Volkswagen скоротилася на 0,5%, папери Fiat подорожчали на 0,9%.

У банківському секторі також не було єдності. Цінні папери британського банку Royal Bank of Scotland втратили у вартості 0,06%, його конкурента Lloyds Banking - 0,1%, у той час як ринкова капіталізація Barclays зросла на 0,8%. Котирування французького Societe Generale опустилися на 0,8%, а акції конкуруючого BNP Paribas подешевшали на 0,4%. Ринкова капіталізація німецького Commerzbank зросла на 0,2%, Deutsche Bank - на 1,3%.

Станом на 12:02 мск британський індекс FTSE 100 підвищився на 15,08 пункту (+0,23%) - до 6521,27 пункту, німецький індекс DAX виріс - на 3,45 пункту (+0,04%) - до 8247,32 пункту, французький CAC 40 опустився на 9,49 пункту (-0,24%) - до 3996,52 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 28,69 пункту (+0,36%) - до 7920,31 пункту.