ua en ru

Фондові торги в Європі 3 жовтня відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 3 жовтня 2013 р. відкрилися бічним рухом провідних індексів в світлі американського "шатдауна", побоювань інвесторів щодо найближчого майбутнього найбільшої економіки світу, а також очікування ними цілого ряду нових макроекономічних даних.

Після того, як американські конгресмени не змогли узгодити бюджет країни на новий фінансовий рік, держустанови країни, позбувшись фінансування, призупинили свою роботу на невизначений термін. Сотні тисяч бюджетників були відправлені у вимушену відпустку, а економіка країни ризикує понести серйозні втрати.

Позитивною новиною для західних інвесторів стали нові макроекономічні дані з Китаю. Індекс активності PMI у секторі послуг в Піднебесній підвищився до 55,4 пункту, досягнувши найвищого значення з березня 2013 р. і продемонструвавши істотне зростання на тлі збільшення попиту. Ці дані дають інвесторам підстави вважати, що друга за величиною в світі економіка Китаю поступово покидає фази сповільненого росту.

Після того, як напередодні аналітичне агентство ADP опублікувало щомісячний звіт по зайнятості в приватному секторі економіки США, інвестори по всьому світу з нетерпінням чекають нових макроекономічних даних по американському ринку праці. Згідно із заявою агентства, у вересні 2013 р. у США з'явилося 166 тис. робочих місць, що істотно поступається прогнозом у 180 тис. робочих місць. Також у бік пониження були переглянуті дані за серпень.

На цьому тлі інвестори з нетерпінням чекають нових даних по числу первинних вимог щодо виплати допомоги по безробіттю, публікація яких запланована на сьогодні. Крім останніх даних по індексу PMI єврозони, цей показник був опублікований сьогодні і для низки європейських країн, в числі яких Франція, Німеччина і Великобританія, що також надає певний вплив на хід торгової сесії.

В полі корпоративних новин акції британського нафтового гіганта BP виросли після того, як апеляційний суд США прийняв сторону компанії щодо оцінки її виплат у зв'язку з розливом нафти в Мексиканській затоці в 2010 р. Це рішення суду може потенційно скоротити виплати компанії в рамках компенсації економічного збитку, накладеної на BP після події. Котирування BP виросли на 1,09%.

Котирування автовиробника Daimler піднялися на 0,5% після того, як німецька газета Bild повідомила, що продажі автомобілів люксового бренду Mercedes-Benz у вересні 2013 р. досягли свого історичного внутримесячного максимуму.

Станом на 11:22 за київським часом 3 жовтня британський індекс FTSE 100 виріс на 20,81 пункту (+0,32%) - до 6458,31 пункту, німецький DAX - на 9,65 пункту (+0,11%) - до 8639,07 пункту, французький CAC 40 знизився на 3,26 пункту (-0,08%) - до 4154,90 пункту, а швейцарський SMI виріс на 19,33 пункту (+0,24%) - до 7983,77 пункту.