ua en ru

Фондові торги в Європі 27 березня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 27 березня 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів услід за ринками США і Японії. На настрої інвесторів сприятливо позначилися коментарі глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, що прозвучали напередодні на річній конференції Національної асоціації економіки бізнесу (NABE) у Вашингтоні. Бернанке повідомив, що утримання базової облікової ставки на низькому рівні все ще необхідне для підтримки американського ринку праці.

Окремі експерти розцінили заяву розділу ФРС як натяк на можливий третій раунд програми "Кількісного пом'якшення" (QE). На думку аналітиків, Бернанке "залишив двері відкритими" для подібних дій, натякнувши, що ФРС готова піти на черговий раунд QE у разі потреби.

На сприятливому інформаційному фоні на відкритті фондових торгів фінансовий сектор Європи вийшов у "плюс": котирування британських банків Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC ростуть на 0,85-2,5%. Акції їхнього конкурента Royal Bank of Scotland підскочили в ціні на 4,5% на тлі інформації про те, що уряд Великобританії веде переговори з представниками Абу-Дабі про продаж частини акцій банку RBS. Непогано йдуть справи і у німецьких банків (Deutsche Bank, Commerzbank), акції яких ростуть в ціні в середньому на 0,5%.

Сприяти зростанню котирувань у фінансовому секторі Європи могли і коментарі міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле, що відзначив безуспішність спроб домовитися з європейськими лідерами про введення податку на фінансові транзакції (ініціаторами введення подібного податку виступають Франція і Німеччина).

Капіталізація британо-австралійської гірничовидобувної компанії Rio Tinto виросла на 1,2% на тлі повідомлень про те, що керівництво Rio Tinto проводить стратегічний перегляд структури бізнесу, і подібна ревізія може вилитися в продаж алмазовидобувного підрозділу компанії, що оперує трьома шахтами - в Австралії, Канаді і Зімбабве. Акції основного конкурента Rio Tinto - ВНР Billiton - виросли на відкритті торгів на 1%.

Раніше сьогодні німецькі BMW Group і японська Toyota Motor Corporation (TMC) підписали договір (на основі підписаного на початку січня 2012 р. меморандуму про взаєморозуміння), що передбачає довгострокову співпрацю автовиробників в області екологічно чистих технологій. За умовами угоди, компанії проводитимуть спільні дослідження в цій області і розроблятимуть технології, пов'язані зі створенням і удосконаленням літієво-іонних акумуляторів для електромобілів. На тлі даної інформації папери BMW виросли в ціні на 0,33%.

Станом на 10:33 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 24,10 пункту (плюс 0,41%) - до 5926,80 пункту, німецький DAX виріс на 36,70 пункту (плюс 0,52%) - до 7115,93 пункту, французький CAC 40 піднявся на 11,24 пункту (плюс 0,32%) - до 3513,22 пункту, швейцарський SMI - на 42,93 пункту (плюс 0,69%) - до 6283,26 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в Європі 26 березня завершилися зростанням індексів.