ua en ru

Фондові торги в Європі 24 листопада відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 24 листопада 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі деякого відновлення азіатських бірж і ефекту технічного відскоку. Втім, зростання котирувань стримується побоюваннями інвесторів щодо боргової кризи єврозони.
Надії на вирішення боргових проблем Європи ринок пов'язує з єдиними облігаціями єврозони. Деякий оптимізм в цьому питанні у інвесторів з'явився на тлі публікацій в німецькій пресі, яка повідомила, що влада Німеччини, яка раніше виступали проти, більше не виключають введення подібного заходу на тлі інтенсифікації кризи.
Відзначимо, що обсяг торгів на світових біржах сьогодні понижений, зважаючи на національне свято в США. Біржі США сьогодні не працюють у зв'язку зі святкуванням Дня подяки. Публікації макроекономічної статистики, зважаючи на національний вихідний, також не очікується.
Втім на подальшу динаміку котирувань може вплинути європейська статистика. В зв'язку з цим особлива увага інвесторів буде спрямована на публікацію остаточних даних Національного бюро статистики Великобританії, яке відзвітує про динаміку ВВП країни за III квартал 2011 р. Аналітики прогнозують, що ВВП Великобританії підвищиться на 0,5%.
На відкритті торгів банківський сектор Європи опинився в "плюсі": котирування британських банків демонструють зростання 0,4% - 1,4%, німецьких Deutsche Bank і Commerzbank - 1,7% і 4,2% відповідно. Раніше німецькі ЗМІ повідомили, що німецькі банки звернулися в Європейську службу банківського нагляду з проханням продовжити до 13 січня термін подачі документів з програмою, в якій викладені пункти досягнення європейських цільових показників по рівню достатності капіталу. Передбачалося, що дані програми будуть підготовлені кредитними організаціями до католицького Різдва.
На позитивній території почалися торги для гірничовидобувних компаній Європи: акції британо-австралійських Rio Tinto і ВНР Billiton подорожчали на 1,83% і 1,89% відповідно, папери Anglo American виросли в ціні на 1,37%. Гірше відчуває себе нафтовидобувний сектор, де спостерігається зниження котирувань: акції BP, Royal Dutch Shell і Eni подешевшали на 1,1%, 0,6% і 0,1% відповідно.
Станом на 11:10 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 6,91 пункту (+0,13%) - до 5146,69 пункту, німецький DAX - на 59,10 пункту (+1,08%) - до 5516,87 пункту, французький CAC 40 - на 29,94 пункту (+1,06%) - до 2852,37 пункту, а швейцарський індекс SMI - на 3,87 пункту (+0,07%), до 5390,01 пункту.