ua en ru

Фондові торги в Європі 24 листопада 2010 р. відкрилися різноспрямовано на тлі конфлікту на Корейському п-ві

Фондові торги в Європі 24 листопада 2010 р. відкрилися переважно зниженням провідних індексів на тлі ескалації напруженості на Корейському півострові після атаки КНДР південних прикордонних територій. Як повідомляє місцева преса, обидві держави близькі до стану війни. Відзначимо, що сьогодні на цьому тлі на фондовому ринку спостерігається деяка волатильність, пов'язана з невизначеністю ситуації, повідомляє РБК.

У той же час інвестори продовжують пильно стежити за розвитком ситуації навколо Ірландії. Сьогодні міністр фінансів країни Брайан Леніхан представить програму по скороченню дефіциту бюджету. Нагадаємо, що переговори уряду Ірландії з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) про умови надання фінансової допомоги вступають в завершальну стадію.

Тим не менш, негативно на настрій гравців фондового ринку вплинуло рішення міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's (S & P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Ірландії на два ступені - з AA-до A. "Зниження рейтингів відображає нашу думку, що уряд Ірландії буде змушений взяти на себе додаткові витрати, пов'язані з подальшими капітальними вливаннями в проблемний банківський сектор", - пояснює кредитний аналітик S & P Френк Джилл, чиї слова наводяться в прес-релізі агентства. "Ми очікуємо, що Ірландія отримає доступ до спільної кредитною програмою Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду", - вказав аналітик, додавши, що якщо б не підтримка міжнародних інститутів, суверенні рейтинги Ірландії зазнали б ще більший тиск.

На цьому тлі акції одного з найбільших банків Ірландії Bank of Ireland впали на 6,7%. Схожа динаміка котирувань спостерігається і серед інших європейських банків: акції британського Barclays опустилися в ціні на 2,06%, папери французького Societe Generale - на 1,97%, італійського Unicredit - на 1,54%, іспанського Banco Santander - на 1,10 %.

Також в негативну зону перемістилися акції німецького виробника програмного забезпечення SAP. Котирування знизилися на 1,1% після того, як компанія зобов'язалася виплатити 1,3 млрд дол. американської корпорації Oracle у вигляді компенсації за промислове шпигунство і порушення авторських прав.
У той же час сприятливо відкрилися торги для гірничодобувних компаній: завдяки зростанню цін на основні метали на Лондонській біржі металів. Акції британської Vedanta Resources виросли на 1,8%, британо-австралійської Rio Tinto - на 0,59%, Anglo American - на 0,39%.
Станом на 11:34 британський індекс FTSE 100 знизився на 3,65 пункту (-0,07%) - до 5577,63 пункту, французький CAC 40 - на 17,88 пункту (-0,46%) - до 3706, 54 пункти, швейцарський індекс SMI - на 6,13 пункту (-0,10%) - до 6387,66 пункту. При цьому німецький DAX підріс на 5,81 пункту (+0,09%) - до 6710,81 пункту.