ua en ru

Фондові торги в Європі 23 липня відкрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 23 липня відкрилися переважно підвищенням провідних індексів услід за ринком США, де біржові індикатори завершили торгову сесію підвищенням в середньому на 2%, ведені хорошою корпоративною звітністю, передає РБК. Фінансові звіти таких гігантів, як машинобудівна корпорація Caterpillar Inc. і найбільша в світі компанія по доставці вантажів United Parcell Service (UPS), перевершили прогнози аналітиків, що сприяло зростанню котирувань на американських фондових торгах. Крім того, добрі результати показали Continental Airlines Inc., AТ&Т, 3М і Bristol-Мyers.

Тим часом гравці європейського фондового ринку стежать і за звітами європейських компаній. Сьогодні фінансовий звіт представив шведський виробник устаткування для зв'язку Telefonaktiebolaget LM Ericsson, чистий прибуток якого в II кварталі 2010 р. збільшився в 2,5 разу і склав 2,027 млрд шведських крон (214 млн євро), тоді як роком раніше цей показник складав 797 млн шведських крон. Не дивлячись на це, фінансові результати опинилися гірше прогнозованих, і цінні папери компанії втратили в ціні 5%.

Крім того, сьогодні відзвітувала нідерландська хіміко-фармацевтична компанія Akzo Nobel NV, чистий прибуток якої за перше півріччя 2010 р. зріс в 2,3 разу - до 354 млн євро, тоді як за аналогічний період роком раніше компанія отримала чистий прибуток у розмірі 148 млн євро. Представлені дані перевершили прогнози аналітиків, і акції компанії подорожчали на відкритті фондових торгів в Європі на 3,9%.

Вдало йдуть торги для найбільшого в світі виробника спортивних товарів - німецької компанії Adidas AG. Її акції подорожчали на 4%, після того, як компанія повідомила, що чистий прибуток, доступний для розподілу серед акціонерів, в I півріччі 2010 р. виросла в 22,7 разу і склала 295 млн євро в порівнянні з 13 млн євро, отриманими за аналогічний період роком раніше.

Сприятливо на тлі підвищення цін на метали складаються сьогодні торги для гірничодобувних компаній, включаючи ВНР Billiton (+1,1%), Rio Tinto (+1%), Anglo American (+2,2%) і швейцарську Xstrata (+2%).

Тим часом певний вплив на динаміку котирувань на європейських фондових тогах може надати інформація про те, що, за неофіційними даними, декілька іспанських банків (всього тестувалося 18) провалили стрес-тести, які повинні були визначити "слабкі місця" сектора і необхідність фінансових вливань в окремі кредитні організації при певному розвитку подій. Назви цих кредитних організацій не уточнюються.

За даними іспанської преси, невелика група банків країни все-таки не зможе обійтися без фінансової допомоги у випадку, якщо економічні умови погіршають і боргова криза в Європі продовжить розповсюджуватися. Тим часом, як повідомляють ЗМІ Іспанії, серед стрес-тести банків, що провалили, є і такі, які вже отримали державну підтримку від Фонду по реструктуризації банків Іспанії (FROB).

За станом на 11:30 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 11,39 пункту (+0,21%) - до 5325,2 пункту, німецький DAX - на 31,17 пункту (+0,51%) - до 6173,32 пункту, французький CAC 40 - на 22,88 пункту (+0,64%) - до 3623,45 пункту, при цьому швейцарський SMI знизився на 15,74 пункту (-0,25%) - до 6178,44 пункту.