ua en ru

Фондові торги в Європі 22 червня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 22 червня відкрилися зниженням провідних індексів, передає РБК. Індикатори спрямувалися вниз напередодні публікації німецьким дослідницьким інститутом Ifo даних про ділові настрої в Німеччині в поточному місяці. Згідно з опублікованими даними, індекс ділових настроїв в Німеччині в червні 2010 р. виріс в порівнянні з травнем ц.р. і склав 101,8 пункту. Аналітики прогнозували, що значення цього індексу складе 102,7 пункту.

Додатковим приводом для неспокою є ситуація на азіатських і американських фондових біржах. За підсумками торгів, що вже завершилися, японський зведений індекс Nikkei знизився на 1,2%, оскільки інвестори в черговий раз побачили економічні перспективи Європи в похмурих тонах і не змогли стримати свої побоювання відносно розповсюдження боргової кризи. Гравці американських ринків також здебільшого розпродавали акції, тому провідні американські індекси понесли незначні втрати.

У "мінусі" торги відкрилися для найбільшого з французьких банків BNP Paribas. Напередодні увечері міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило про погіршення якості активів компанії. З цієї причини довгостроковий кредитний рейтинг компанії був знижений на один ступінь - з АА до АА-. На даний момент котирування BNP Paribas знизилися вже на 1,75%.

У "червоній зоні" торгуються цінні папери нідерландської страхової компанії Aegon NV, в керівництві якої заявляють, що підрозділ холдингу, що займається страхуванням життя, може зазнати ряд серйозних "стратегічних" змін. Зокрема в Aegon займуться пошуком прийнятного покупця для підрозділу, а також, згідно раніше озвученим планам, скоротять витрати британської "дочки" на 25% до кінця 2011 р. Через невизначеність навколо компанії її цінні папери вже подешевшали на 2,2%.

Інвестори зацікавилися також акціями найбільших європейських авіаперевізників, оскільки американський банк JРМorgan поліпшив свої прогнози по їх акціях. Так, рекомендації по акціях німецької авіакомпанії Lufthansa (+1,1%) були підвищені з "нейтрально" до "вище за рівень ринку". На 1,5% подорожчали папери французької Air France, рекомендації по яких були підвищені відразу на два ступені.

Натхнення європейських інвесторів викликали також новини, що поступили сьогодні від французької Bureau Veritas SA (+2,2%), що займається тестуванням і сертифікацією. Компанія домовилася про покупку у британської 3i Group Plc., що спеціалізується на венчурних інвестиціях, компанії Inspectorate за 450 млн фунтів (538,8 млн євро), що допоможе Bureau Veritas стати одним з лідерів в своєму секторі. Проте цей крок зробив не такою привабливою для інвестицій саму 3i Group Plc., цінні папери якої на відкритті торгів подешевшали на 1,1%.

За станом на 11:00 за київським часом індекс FTSE 100 знизився на 30,47 пункту (-0,58%) - до 5268,64 пункту; німецький DAX - на 11,95 пункту (-0,19%) - до 6281,02 пункту; французький CAC 40 - на 15,73 пункту (-0,42%) - до 3720,42 пункту; а швейцарський SMI - на 24,34 пункту (-0,37%) - до 6595,23 пункту.