ua en ru

Фондові торги в Європі 19 грудня відкрилися зростанням провідних індексів за результатами ФРС

Фондові торги в Європі 19 грудня відкрилися зростанням провідних індексів. Оптимізм інвесторів забезпечується за рахунок довгоочікуваної інформації, а саме оприлюднення результатів засідання профільного Комітету Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Комітет з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США прийняв рішення про скорочення програми "кількісного пом'якшення". До недавнього часу ФРС щомісяця купував на вторинному ринку казначейські облігації та іпотечні цінні папери на суму 85 млрд дол. За підсумками що завершився засідання було оголошено, що на першому етапі, з січня 2014 р., ця сума знижується до 75 млрд дол.

Напередодні віхового рішення думки експертів розділилися: одні чекали скорочення стимулюючих заходів (деякі виділяли 50-відсоткову ймовірність такого результату), інші ж розраховували, що подібні кроки будуть зроблені ФРС не раніше 2014 р.

Як тільки в рядах інвесторів запанувала визначеність, провідні світові індекси пішли вгору. Так, торгова сесія в США напередодні завершилася безпрецедентним зростанням трьох основних індексів в діапазоні 1-2%. Фондові торги в Японії від 19 грудня закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,74%, в результаті чого токійський індекс оновив свій шестирічний максимум.
В центрі уваги інвесторів також залишається банківський сектор, в той час як країни європейського блоку все ближче підходять до укладення угоди з проблемним європейським банкам і готуються розробити відповідний план дій вже найближчим часом.

На цьому тлі котирування європейських банків відзначилися здебільшого висхідною динамікою. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland на торгах в Лондоні підвищуються на 1,7%, акції Lloyds Banking також додають у ціні 1,7%, котирування Barclays піднімаються на 2%. Папери французького Societe Generale дорожчають на 2,4%, а ринкова капіталізація BNP Paribas зростає на 1,5%. Папери німецького Commerzbank додають в ціні 2,5%, як і його конкурента Deutsche Bank.

Тим часом іспанська компанія Amadeus, що спеціалізується на технологіях для світової туристичної галузі, заявила про намір придбати американську компанію NMTI Holdings, а також її "доньку" Newmarket за 500 млн євро. На цьому тлі котирування Amadeus ростуть на 0,9%.

Інша іспанська компанія, Acciona Energia International, повідомила про свій намір продати трьох операторів вітроелектростанцій в Німеччині компанії Swisspower Renewables за 157 млн євро. Котирування Acciona ростуть на 1,2%.

Станом на 13:06 мск 19 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 56,49 пункту (+1,01%) - до 6557,57 пункту, німецький DAX зростає на 150,82 пункту (+1,64%) - до 9332,57 пункту, французький CAC 40 підвищився на 66,87 пункту (+1,63%) - до 4176,38 пункту, а швейцарський SMI - на 155,98 пункту (+1,47%) - до 7997,24 пункту.