ua en ru

Фондові торги в Європі 16 вересня відкрилися помітним підвищенням основних індексів

Фондові торги в Європі 16 вересня 2013 р. відкрилися помітним підвищенням основних індексів у зв'язку з позитивними новинами з Сирії та США . Позитивним фактором, що робить вплив на хід торгів, є ситуація в Сирії. Початок Заходом силових дій проти офіційного Дамаска ще можливий, але ймовірність такого розвитку подій різко знижується з кожним днем. США і Росія домовилися про план ліквідації сирійських запасів хімічної зброї, крім того, стала відома точна дата приєднання Сирії до Конвенції про заборону хімічної зброї - 14 жовтня 2013 р. У ситуації з Сирією стає все менше невизначеності і все більше позитивних сигналів, що не могло не відбитися на настрої інвесторів Європи.

Як і раніше в напрузі тримає європейських трейдерів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи (ФРС) США, заплановане на 17 вересня 2013 р. На цьому засіданні може бути прийнято рішення про поетапне згортання програми "кількісного пом'якшення", що неминуче призведе до деякого просідання бірж. З іншого боку, стало відомо, що Лоуренс Саммерс, прихильник жорсткого монетаризму і стримування інфляції, відмовився від претензій на пост нового глави ФРС. Це виправдовує очікування інвесторів на продовження курсу "сверхм'якої" монетарної політики США і після відставки Бена Бернанке.

Чималий вплив на хід торгів на початку сесії надали корпоративні новини європейських компаній. Так, напередодні стало відомо, що банківський регулятор Німеччини перегляне рішення суду по Deutsche Bank - його звинувачують у безпідставному звільненні чотирьох трейдерів. Також наглядові органи продовжать перевірку причетності банку до скандалу з LIBOR . На 10:40 за Києвом акції Deutsche Bank додають у ціні 0,7%.

Позитивною новиною для акціонерів Lufthansa стала інформація про високі шанси гендиректора авіакомпанії Крістофа Франца стати керівником швейцарської фармацевтичної фірми Roche. Після стрімкого злету на початку торгів ціна на папери Lufthansa пішла в "червону" зону: на 10:40 за Києвом її зниження становить 0,2 %.

Світовий лідер з виробництва синтетичної гуми для автопокришок Lanxess AG шукає можливості для розширення діяльності фірми шляхом придбань і поглинань , щоб менше залежати від свого основного бізнесу - виробництва синтетичної гуми. На тлі цієї новини акції компанії на 10:40 за Києвом додають у ціні 2,1% і продовжують зростати.

Цінні папери європейських банків знаходяться переважно в "зеленій зоні". Так, котирування британського Royal Bank of Scotland підвищилися на 0,5%, акції Lloyds Banking дорожчають 0,3% , а ринкова капіталізація Barclays збільшилася на 1,7%. Акції французького Societe Generale ростуть в ціні на 1,5% , котирування BNP Paribas зросли на 0,8% , а ринкова капіталізація Credit Agricole збільшилася на 1%. Цінні папери німецького Commerzbank подорожчали на 1,5%.

Котирування акцій телекомунікаційних компанії Європи на відкритті торгів показали більш помірне зростання. Ринкова капіталізація британської Vodafone підвищилася на 0,5%, котирування Orange підросли на 0,1%, а цінні папери Deutsche Telekom додали в ціні 0,7%.

Станом на 11:10 за Києвом британський індекс FTSE 100 виріс на 58,52 пункту (+0,89%) і становить 6642,325 пункту, німецький DAX підвищується на 98,66 пункту (+1,15%) - до 8608,08 пункту, французький CAC 40 виріс на 32,99 пункту (+0,79%) - до 4147,49 пункту, а швейцарський SMI підвищився на 39,87 пункту (+0,49%) - до 8078,18 пункту.