ua en ru

Фондові торги в Європі 16 червня ц.р. відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 16 червня відкрилися зростанням провідних індексів, передає РБК. Натхнення європейських інвесторів обумовлено сприятливими новинами зі світових торговельних майданчиків. Крім того, вплив на хід торгів ще може надати публікується сьогодні макроекономічна статистика.
Так, Національне бюро статистики Великобританії публікує сьогодні дані з безробіття в країні в травні 2010 р. Аналітики прогнозують, що цей показник залишиться на колишньому рівні і складе 4,7%. Крім того, на настрій інвесторів вплине звіт європейського статистичного агентства Eurostat про споживчі ціни в зоні обігу єдиної європейської валюти (євро) в травні 2010 р. Аналітики очікують зростання показника в річному численні на 1,6%.
Торги відкрилися в "плюсі" для британо-австралійських гірничодобувних компаній BHP Billiton (+2,2%) і Rio Tinto (+1,2%), оскільки за підсумками торгів на Сіднейській біржі ціна на їхні акції дещо зросла. Інтерес австралійських інвесторів, у свою чергу, був наслідком зростання цін на метали, особливо на мідь, свинець і нікель.
Позитивну динаміку на відкритті торгової сесії продемонстрували також котирування французької Zodiac Aerospace SA., Найбільшого в Європі виробника крісел для літаків. У компанії заявили про підвищення прогнозу з прибутку за підсумками поточного 2009-2010 фінансового року. Представники Zodiac вказали на зміцнення долара до євро та відновлення аерокосмічної промисловості. Крім того, глава компанії запевнив, що в найближчому майбутньому злиття компанії з конкурентом Safran SA малоймовірно. Під впливом цих факторів акції Zodiac подорожчали на 2%.
Котирування акцій британської енергетичної компанії BP Plc. відреагували впевненим зростанням на заяву президента США Барака Обами, який пообіцяв, що компанія візьме на себе всі витрати з відновлення екосистеми Мексиканської затоки і ліквідації наслідків катастрофи, викликаної "безвідповідальністю" BP. Це внесло в ситуацію деяку визначеність, а тому інвестори виявили довіру до цінних паперів BP: їхня ринкова вартість зросла на 1,1%.
Інвестори виявили оптимізм стосовно економічних перспектив британської мережі супермаркетів J. Sainsbury Plc. (+0,8%), Яка заявила про зростання обсягу продажів на 1,1% у супермаркетах, що відкрилися як мінімум рік тому, що перевершило прогнози аналітиків.
Проте гравці з великою охотою розпродають акції британської інвестиційної компанії Man Group Plc. (-1,34%), Яка повідомила про скорочення чистого номінальної вартості активів Man AHL Diversified Futures Ltd. на 3,1%.
Станом на 11:00 за київським часом британський індекс FTSE 100 виріс на 33,95 пункту (+0,65%) - до 5251,77 пункту, французький CAC 40 - на 23,15 пункту (+0,63%), до 3684,66 пункту, німецький DAX - на 18,84 пункту (+0,31%), до 6193,89 пункту, швейцарський SMI - на 13,26 пункту (+0,2%), до 6497,99 пункту.