ua en ru

Фондові торги в Європі 15 листопада відкрилися різноспрямовано

Фондові торги в Європі 15 листопада 2013 р. відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів. На поточний стан торгової сесії чинить вплив, у першу чергу, мова заступник голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен в американському сенаті. Фактично це було програмним виступом перед тим, як сенат з високою часткою ймовірності затвердить Йеллен наступником Бена Бернанке на посаді голови ради керуючих ФРС. Крім заокеанських новин, на європейські майданчики впливають і корпоративні результати компаній Старого Світу. В "червону" зону індекси тягнуть побоювання з приводу перегріву ринку. Наприклад, зниження показує німецький DAX, який напередодні досяг історичного максимуму.

В ході свого виступу перед банківським комітетом сенату Йеллен підтвердила свою прихильність курсу на продовження стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3). За її словами, "ризиків від передчасного урізання QE3 набагато більше, ніж якщо, навпаки, затягнеться скорочення програми". Зрозуміло, QE3 не може тривати вічно, впевнена вона, рано чи пізно доведеться відмовитися від цієї програми, перш ніж заподіяну їй шкоду монетарної політики США стане занадто великий.

Йеллен представляє в американському економічному істеблішменті прихильників "соціального" підходу - дані по зайнятості і безробіття є для неї кілька більш важливими показниками, ніж, скажімо, по інфляції. Оскільки ж стан у цій сфері економіки США хоч і стабільно, але не показує поліпшень, говорити про скорочення QE3 в найближчі місяці передчасно. Безумовно, це підтримує оптимізм серед трейдерів.

Якщо говорити про макроекономіки Європи, сьогодні в 14:00 мск очікуються остаточні дані по інфляції в єврозоні. Поки аналітики очікують підтвердження попередніх даних за споживчими цінами (+0,7%), однак "залишають місце для маневру" у вигляді уповільнення економічного зростання в країнах зони євро в III кварталі 2013 р.

Крім того, на ринки Старого Світу позитивно впливають і корпоративні звіти компаній регіону. Так, французький медіаконгломерат Vivendi перевищив прогнози аналітиків з продажу в липні-жовтні 2013 р. (зростання понад 7% у річному обчисленні). Крім того, Vivendi підтвердили свої плани виділити в окрему структуру свою збиткову "доньку" - другого за величиною у Франції стільникового оператора SFR. На тлі цих новин котирування Vivendi ростуть на 3,0% до 12:45 мск.

Цінні папери європейських банків торгуються різноспрямовано. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,9%, акції Lloyds Banking знижуються в ціні на 0,3%, а ринкова капіталізація Barclays зростає на 0,2%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,5%, котирування BNP Paribas ростуть на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає всього на 0,1%. Цінні папери німецького Commerzbank торгуються на рівні відкриття, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank знижуються в ціні на 0,1%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять з тенденцією скоріше до зниження. Котирування Vodafone ростуть на 0,1%, акції Telecom Italia зменшують в ціні 0,2%, котирування Orange знижуються на 0,8%, а акції Deutsche Telekom дешевшають на 0,2%.

Станом на 12:45 мск 15 листопада британський індекс FTSE 100 виріс на 10,95 пункту (+0,16%) - до 6677,08 пункту, німецький DAX знизився на 8,23 пункту (-0,09%) - до 9141,43 пункту, французький CAC 40 знизився на 5,75 пункту (-0,13%) - до 4278,16 пункту, а швейцарський SMI підвищився на 7,38 пункту (+0,09%) - до 8312,35 пункту.