ua en ru

Фондові торги в Європі 14 листопада завершилися зростанням основних індексів

Фондові торги в Європі 14 листопада 2013 р. завершилися зростанням основних індексів, головними чинниками зростання стала публікація оптимістичних даних про прибуток французької промислової групи Bouygues і швейцарської страхової компанії Zurich Insurance, так само як і знаки того, що новий глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен не має наміру форсувати згортання заходів стимулювання економіки, зокрема, програми викупу державних облігацій федерального уряду у Вашингтоні.

Йеллен закликала до продовження активної діяльності по стимулюванню економіки, що пом'якшило побоювання інвесторів щодо можливого припинення викупу держоблігацій Федрезервом в грудні 2013 р. - січні 2014 р. і посприяло зростанню довгострокових інвестицій і активів по всьому світу, в тому числі і в Європі.

Потенційно песимістичні дані про зростання ВВП єврозони в III кварталі, що склав лише половину прогнозованої величини, не зробили істотного впливу на зростання котирувань на тлі активного стимулювання економіки Європейським центральним банком (ЄЦБ).

"Економіка зростає, але не так динамічно, таким чином, ми можемо бути впевнені, що згортання стимулювання економіки як в США, так і в Європі відбудеться не раніше середини 2014 р. Усвідомлення цього сприяє зростанню ринків, і в найближчі два тижні основні індекси, ймовірно, оновлять свої максимуми", - вважає Олівер Рот, головний трейдер британської компанії з надання фінансових послуг Close Brothers.

Зростання котирувань стримувалося побоюваннями інвесторів щодо негативного впливу слабкого економічного зростання на корпоративні прибутки, тому більш помітно подорожчали папери компаній з стійкою прибутком. Показник "блакитних фішок" єврозони EuroSTOXX 50 додав 1,1% - до 3053,69 пункту.

Найбільше зростання зазнали папери французького промислового конгломерату Bouygues (+6,2%), поновили дворічний максимум після того, як прибуток компанії перевершила прогноз завдяки оптимізації витрат і збільшення кількості замовлень на будівництво. Акції страхової компанії Zurich Insurance і бельгійської групи компаній з надання фінансових послуг KBC додали 2,5% та 3,6%, відповідно.

Такі результати виявляються частково несподіваними на тлі надходять у розпал сезону корпоративної звітності даних, що показують, що половина європейських компаній не досягла прогнозованих показників прибутку.

У числі прикладів негативної динаміки німецька компанія по наданню комунальних послуг RWE, папери якої подешевшали на 5,1%, керівництво якої недооцінило ризики на тлі глибокої кризи в європейській енергетичній індустрії.

Дбайливі споживачі сприяли зростанню продажів недорогих товарів, у результаті чого голландська мережа продуктових магазинів Ahold істотно збільшила прибуток, і на тлі таких новин її акції додали 5,4%.

Громадський тиск на користь зниження цін є головним стримуючим фактором для інфляції в єврозоні, що також збільшує ризик дефляції в регіоні - така перспектива має негативний вплив на корпоративні прибутки і ринки цінних паперів, оскільки падіння цін змушує компанії і споживачів не поспішати витрачати гроші.

За підсумками торгів 14 листопада 2013 р. британський індекс FTSE 100 підріс на 36,13 пункту (+0,54%) - до 6666,13 пункту, німецький DAX додав 94,83 пункту (+1,05%) - до 9149,66 пункту, французький CAC 40 виріс на 43,97 пункту (+1,04%) - до 4283,91 пункту. Швейцарський SMI додав 70,25 пункту (+0,85%) - до 8304,97 пункту, голландський AEX піднявся на 3,82 пункту (+0,98%) - до 395,00 пункту. Загальноєвропейський індекс FTSEurofirst 300 підвищився на 0,8% - до 1294,27 пункту, що стало найбільшим зростанням за один торговий день протягом останнього місяця.