ua en ru

Фондові торги в Європі 14 листопада відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 14 листопада 2013 р. відкрилися упевненим зростанням провідних індексів регіону в середньому на 1%. Після досягнення тритижневих мінімумів за підсумками попередньої сесії на європейських торгових майданчиках спостерігається підвищення після заяви голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен про можливу відстрочку скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Враховуючи, що Йеллен є найвірогіднішим кандидатом на пост нового глави ФРС, таку заяву не могло пройти непоміченим для трейдерів на всіх світових майданчиках.

Насправді виступ Дж.єллен перед сенатом США має відбутися сьогодні, 14 листопада 2013 р. о 19:00 мск. Проте напередодні у відкритому доступі з'явилися основні тези її мови. "Федрезерву ще чимало роботи по стабілізації американської економіки", - йдеться в опублікованих матеріалах. На думку аналітиків, тепер головною проблемою для Йеллен стане імовірна хвиля критики з боку консервативно налаштованої частини американського істеблішменту. Від того, наскільки вдало вона з цим впорається, в чому залежать і терміни скорочення QE3.

Якщо продовжувати розмову про новини із США, впливають на ринки Європи, варто відзначити квартальний звіт телекомунікаційного гіганта Cisco Systems. Незважаючи на зростання продажів, їх рівень за липень-вересень 2013 р. виявився нижчим за очікування аналітиків. Більш того, попередні дані за жовтень-грудень поточного року можуть показати зниження виручки на 8-10%, попередили в компанії. Раніше аналітики вважали, що обсяг продажів в IV кварталі 2013 р., навпаки, збільшиться на 4%. На цьому тлі котирування технологічних компаній Європи виявляють помітну нестабільність.

В Європі наближається до кінця сезон корпоративної звітності, і аналітики Thomson Reuters підвели деякі підсумки. Так і не досягли експертних прогнозів по виручці в липні-вересні 2013 р. близько двох третин компаній, з прибутку - близько половини. Для порівняння, за підсумками II кварталу 2013 р. тільки 42% фірм показали результат за чистим прибутком нижче очікувань аналітиків.

Найважливішою макроекономічної новиною сьогодні стануть попередні результати по ВВП єврозони за III квартал 2013 р. Очікується, що в річному обрахунку показник знизиться на 0,3%, а в квартальному - виросте на 0,2%. Звіт буде опубліковано в 14:00 мск.

Цінні папери європейських банків торугются в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,7%, акції Lloyds Banking мінімально додають у ціні 0,1%, а ринкова капіталізація Barclays зростає на 1,4%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 1,5%, котирування BNP Paribas ростуть на 2,6% (на тлі новин про викуп у бельгійського уряду частки в бельгійському ж відділенні банку), а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 1,6%. Цінні папери німецького Commerzbank подорожчали на 1,7%, акції конкуруючого з ним Deutsche Bank ростуть в ціні на 0,9%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи також проходять позитивно, але на тлі новин про Cisco - кілька більш помірковано, ніж у випадку з банками. Котирування Vodafone ростуть на 0,7%, акції Telecom Italia додають в ціні 0,8%, котирування Orange ростуть на 0,9%, а акції Deutsche Telekom дорожчають всього на 0,2%.

Станом на 12:50 мск 14 листопада британський індекс FTSE 100 виріс на 65,04 пункту (+0,98%) - до 6695,04 пункту, німецький DAX піднявся на 82,94 пункту (+0,92%) - до 9137,77 пункту, французький CAC 40 виріс на 44,93 пункту (+1,06%) - до 4284,87 пункту, а швейцарський SMI підвищився на 56,66 пункту (+0,69%) - до 8291,38 пункту.