ua en ru

Фондові торги в Європі 13 грудня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 13 грудня відкрилися зниженням провідних індексів. Інвестори по всьому світу побоюються можливості початку згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Очікування прийдешнього засідання Комітету з операцій на відритому ринку (FOMC) ФРС США, де може бути прийнято це рішення, чинить тиск в тому числі і на трейдерів Європи. На думку більшості аналітиків, ринки будуть залишатися досить волатильними до оприлюднення результатів засідання комітету.

Трохи раніше з'явилася інформація про те, що влада США досягли домовленості з питання нового бюджету країни. Вже сьогодні палата представників конгресу США схвалила узгоджене між республіканцями і демократами бюджетну угоду, яка дозволить запобігти черговий "шатдаун". У бюджетному угоді 2014 фінансового року, який почався з жовтня 2013 р., було передбачено зменшення бюджетного дефіциту на 23 млрд дол., оборонні витрати складуть 520,5 млрд дол. За документ проголосували 332 конгресмена і лише 94 з них висловилися "проти". Бюджетні розбіжності у жовтні поточного року призвели до припинення роботи ряду держструктур і урядових установ, відправивши сотні тисяч бюджетників у вимушені відпустки.

У секторі корпоративних новин увага інвесторів приверне повідомлення General Motors, яка заявила, що продає весь свій 7-відсотковий пакет акцій французької компанії-автовиробника PSA Peugeot Citroen. Згідно з оцінкою, вартість однієї акції становить від 10 до 10,25 євро. На цьому тлі акції Peugeot SA знижуються в ціні на 9,7%.

Два неназваних джерела в фармацевтичної компанії Bayer повідомили, що вона вступає в партнерські відносини з китайською інвестиційною корпорацією CITIC Trust для розвитку китайського ринку агрохімікатів. Папери Bayer тим часом дешевшають на 0,2%.

Як повідомило неназване джерело газеті Financial Times, німецький банківський регулятор зажадав від німецького Deutsche Bank ряд документів. Вони повинні бути надані в рамках перевірки за підозрою в маніпуляції цінами на золото і срібло. Незважаючи на це акції Deutsche Bank дорожчають на 0,5%.

На загальному помірному тлі банки відзначилися наступною динамікою. Папери Royal Bank of Scotland подешевшали на 0,09%, акції Lloyds Banking додають в ціні 0,6%, а ринкова капіталізація Barclays зростає на 0,4%. Папери Societe Generale подорожчали на 1%, котирування BNP Paribas піднялися на 0,6%, а папери Credit Agricole подорожчали на 0,5%. Акції Commerzbank додали 1,2% до вартості.

Станом на 10:32 за київським часом 13 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 6,57 пункту (-0,10%) - до 6438,68 пункту, німецький DAX знижується на 1,74 пункту (-0,02%) - до 9015,26 пункту, французький CAC 40 знизився на 4,62 пункту (-0,11%) - до 4064,50 пункту, а швейцарський SMI - на 106,7 пункту (-1,34%) - до 7849,62 пункту.