ua en ru

Фондові торги в Європі 12 серпня відкрилися підвищенням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 12 серпня 2013 р. відкрилися підвищенням більшості провідних індексів на тлі зростання азіатських індексів у зв'язку з позитивними макроекономічними новинами з Китаю, опублікованими раніше.

Так, зростання на біржах Гонконгу і Шанхаю був забезпечений опублікованими раніше макроекономічними даними, що свідчать про оздоровлення економіки Піднебесної. На минулому тижні стало відомо, що показник китайського промислового виробництва додав 9,7% у липні щодо свого значення річної давнини.

Хоча провідний японський індекс Nikkei закрив торговельну сесію в помірному мінусі, приводом для чого послужило зміцнення ієни, інші азіатські регіони продемонстрували впевнене зростання.

Крім того, на торги в Європі впливають очікування інвесторів щодо публікації місцевих макроекономічних показників. Так, німецькі комерсанти чекають на оприлюднення останніх даних за індексом економічних очікувань ZEW, який буде опублікований пізніше на поточному тижні. Європа також чекає публікації цього індексу і для всіх країн зони євро.

На хід торгів також продовжують впливати і корпоративні новини. Котирування італійського нафтогазовидобувного концерну ENI опинилися під впливом інформації ЗМІ, що італійський уряд не виключає можливості продажу частини своєї частки в пакеті компанії. В результаті акції ENI подешевшали на 0,4%.

Згідно з повідомленнями китайських ЗМІ, контролюючі органи Китаю почали розслідування відносно французького виробника ліків Sanofi, який підозрюється у підкупі близько 500 китайських докторів. За наявною інформацією, на це пішло близько 1,7 млн ​​ієн, що еквівалентно 277,6 тис. дол, а метою підкупу було збільшення продажів компанії. Акції Sanofi втратили в ціні 0,8%.

Європейські банки на відкритті торгів продемонстрували наступну динаміку. Папери британського Royal Bank of Scotland піднялися в ціні на 1,1%, котирування акцій Lloyds Banking підвищилися на 0,8%, акції Barclays подорожчали на 0,66%, французького Societe Generale - на 0,3%, а його конкурента BNP Paribas - подешевшали на 0,1%. Акції німецького Deustche Bank подорожчали на 0,1%.

Великі європейські автовиробники також відзначилися здебільшого позитивною динамікою. Так, акції Renault подорожчали на 0,6%, котирування Volkswagen виросли на 0,2%, а цінні папери Peugeot додали в ціні на 0,6%.

Станом на 11:21 британський індекс FTSE 100 підвищився на 9,76 пункту (+0,15%) і склав 6593,15 пункту, німецький індекс DAX опустився на 7,24 пункту (-0,09%) - до 8331, 07 пункту, французький CAC 40 піднявся на 2,07 пункту (+0,05%) і склав 4078,62 пункту, швейцарський SMI підвищився на 16,29 пункту (+0,20%) - до 7993,63 пункту.