ua en ru

Фондові торги в Європі 11 грудня відкрилися боковим рухом індексів

Фондові торги в Європі 11 грудня відкрилися боковим рухом індексів на тлі очікувань гравцями прийдешнього засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США, яке пройде 17-18 грудня 2013 р.

Сильні макроекономічні дані, опубліковані за останні дні у США, зміцнюють побоювання інвесторів щодо того, що ФРС може вжити заходів по скороченню стимулюючих заходів швидше раніше, ніж пізніше. Скорочення програми QE3, яке неминуче призведе до просідання ринків, турбує не тільки американських інвесторів, але і гравців по всьому світу.

Сьогоднішній день видався не найбагатшим і макроекономічні дані. Згідно з доповіддю Федеральної статистичної служби Німеччини, споживчі ціни в ФРН у листопаді 2013 р., за остаточними даними, у річному обчисленні зросли на 1,3%. Результат збігся з прогнозом аналітиків.

В полі корпоративних новин увага інвесторів залучать компанії гірничопромислового сектора. Так, в Австралії йде активна розпродаж паперів цих компаній після того, як третій за величиною виробник міді в Австралії Oz Minerals оприлюднив прогноз по виробництву, розчарував аналітиків. Акції компанії впали в ціні більш ніж на 15%. Папери BHP Billiton, також пройшла лістинг в Австралії, дешевшають на торгах в Лондоні більш ніж на 1%, незважаючи на повідомлення про те, що компанія має намір активно розвивати свій бізнес з видобутку сланцевої нафти в США. Очікується, що проект почне приносити дохід з 2016 р.

Папери нафтогазової BP додають у ціні 0,04%, в той час як акції Royal Dutch Shell подешевшали на 0,4%.

Інвестори також звертають особливу увагу на компанії банківського сектора після того, як Santander UK погодився придбати 8% акцій Bank of Shanghai в HSBC. Також інвестори дізналися про те, що фінансовий директор Royal Bank of Scotland Натан Босток звільняється і приєднується команді Santander. Рішення Н.Бостоком було прийнято лише 10 тижнів з початку його роботи в RBS.

На цьому тлі котирування банків відзначилися наступною динамікою - акції Royal Bank of Scotland втратили в ціні 1,6%, папери Lloyds Banking-подешевшали на 0,9%, а ринкова капіталізація Barclays зросла на 0,1%. Акції французького Societe Generale додали в ціні 0,04%, папери BNP Paribas - 0,2%. Папери німецького Commerzbank подорожчали на 0,4%, а ринкова капіталізація конкурента Deutsche Bank AG скоротилася на 0,2%.

Станом на 11:14 за київським часом 11 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 0,35 пункту (+0,01%) - до 6523,66 пункту, німецький DAX знижується на 5,39 пункту (-0,06%) - до 9109,06 пункту, французький CAC 40 виріс на 14,01 пункту (+0,34%) - до 4105,15 пункту, а швейцарський SMI виріс на 12,68 пункту (+0,16%) - до 7984,52 пункту.