ua en ru

Фондові торги в Європі 10 травня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 10 травня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Основним двигуном зростання на сьогоднішній сесії виступає металургійний сектор. У той же час зростання котирувань стримується за рахунок знову виникли побоювання інвесторів з приводу боргової кризи в Європі, повідомляє РБК.

Зростання котирувань гірничодобувних компаній був обумовлений макроекономічними даними з Китаю. Торговельний баланс країни досяг найвищого за останні чотири місяці рівня, а показники експорту зросли до рекордного значення на тлі зміцнення попиту на світовому ринку. Крім того, сприятливий вплив на ринок зробила нинішнє зростання цін на мідь, різко знизилися, на минулому тижні. Позитивні новини посприяли підйому котирувань провідних гірничодобувних компаній Європи, таких як найбільша у світі BHP Billiton і її основний конкурент Rio Tinto, - їх акції подорожчали на 1,4% і 2,1% відповідно. У той же час папери інших представників сектора піднялися в ціні менш значуще: акції Antofagasta подорожчали на 1,3%, а Anglo American - на 1,1%.

На позитивному тлі вгору пішли котирування представників інших сировинних галузей. Зокрема, акції європейських нафтовидобувних гігантів BP і Royal Dutch Shell піднялися в ціні на 0,5% і 0,9% відповідно, незважаючи на спад на початку сесії через зниження британських "нафтових" ф'ючерсів Brent. Також виросли котирування їхнього конкурента - компанії Desire Petroleum, її акції на відкритті сесії подорожчали на 0,8%.

У той же час на відкритті сесії серед трейдерів курсували побоювання щодо боргової кризи в Греції, стримували позитивний рух котирувань. Приводом послужило прийняте напередодні рейтинговим агентством Standard & Poor's рішення знизити суверенний рейтинг цієї країни на два щаблі. Міністерство фінансів Греції назвало цю дію "необгрунтованим". Відзначимо також, що агентство Moody's помістило рейтинги країни на перегляд з можливістю подальшого зниження, а Fitch - зберегло рейтинг на колишньому рівні BB +.
Станом на 11:32 британський індекс FTSE 100 піднявся на 38,62 пункту (+0,65%) - до 5981,31 пункту, німецький DAX виріс на 45,29 пункту (+0,61%) - до 7455,81 пункту, французький CAC 40 підвищився на 27,36 пункту (+0,68%) - до 4034,62 пункту, а швейцарський індекс SMI додав 36,73 пункту (+0,57%) і склав 6513,62 пункту.