ua en ru

У Фонді допомоги онкохворим дітям звинуватили МОЗ в закупівлі неякісних препаратів

Замість якісних ліків для онкохворих дітей Міністерство охорони здоров'я закуповує дешеві індійські препарати, які не застосовуються в країнах Європи та в Україні, а також раніше не проходили клінічні випробування на людях.

Про це на своїй сторінці у "Фейсбук" написала керівник Фонду допомоги онкохворим дітям "Краб" Лариса Лавренюк.

Згідно з опублікованими документами зі специфікацією ліків, що закуповуються МОЗ англійської посередницькою компанією Crown Agents, не менше половини ліків, призначених для дітей, хворих онкологічними захворюваннями, зроблені в Індії і на Мальті (як зазначають активісти, "на фармацевтичних офшорах"). За даними експертів, ряд препаратів з цього переліку раніше не використовувався і навіть не проходили клінічних досліджень на людях в країнах Європи та в Україні.

"На наших дітях будемо перевіряти безпеку? На дітях, хворих на хронічний мієлолейкоз, будемо проводити дослідження? Замість оригінального препарату "Глівек" (виробництва компанії "Новартіс Фарма"), що використовувався досі, пропонується такий, що раніше не застосовувався - "Іматініб" (фірмову назву "Альвотініб", виробник "Pharmadox" (Мальта). На препаратах виробництва компанії "Venus" (Індія) - "Вінкристин Мілі" - теж немає досвіду використання! У країнах Євросоюзу Вінкристин цього виробника не використовують. Компанія "Venus" (Індія), препарат "Етопозид Мілі" -у нас, у країнах Євросоюзу, не застосовувався раніше... Більш того, почитаємо інструкцію: не застосовується у дітей до 2 років... А дітям до 2 років "Етопозид" волонтери будуть купувати?", - прокоментувала перелік ліків Лавренюк.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, на початку лютого Міністерство охорони здоров'я України відзвітувало про суттєву економію коштів в розмірі від 30% до 60% при закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації.