ua en ru

У Фонді держмайна розповіли подробиці нового закону про приватизацію

У Фонді держмайна розповіли подробиці нового закону про приватизацію Фото: у ФДМ розповіли про новому законі про приватизацію (РБК-Україна)

Особливу увагу в законопроекті приділено приватизації великих об'єктів

Винесений на затвердження парламенту новий законопроект про приватизацію запроваджує прозору, конкурентну і всім зрозумілу процедуру продажу державного майна. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів голова Фонду держмайна Віталій Трубаров.

За його словами, особливу увагу автори приділили процедурі приватизації великих об'єктів.

Так, у новому законі чітко прописані терміни закінчення підготовки об'єкта до торгів. Новий закон чітко встановлює 11 місяців для об'єктів великої приватизації та 5 місяців для малої. Якщо вартість активів підприємства за останній рік перевищила 250 млн гривень, то це великий об'єкт приватизації, який буде продаватися з залученням радника, все менше - це мала приватизація, яка буде проходити виключно на електронних платформах.

Трубаров пояснив, що залучення радників є важливою нормою, що дозволяє адекватно і авторитетно оцінити стан об'єкта і його реальну вартість.

Велика приватизація буде проходити за такою процедурою: визначається об'єкт продажу, потім на конкурсі обирається радник, який готує фінансову модель підприємства, формує пропозицію початкової ціни, шукає інвесторів. Після цього ФДМ встановлює стартову ціну та умови продажу і передає їх на затвердження в Кабмін. Потім оголошується прийом заявок проводиться перевірка учасників і проводиться аукціон.

Згідно з новим законом, в Україні буде існувати тільки два способи реалізації держмайна. Це проведення аукціону і викуп, у разі, якщо на момент прийняття закону майно вже перебувало в оренді.

Новий закон встановлює граничний розмір оскарження приватизації. 3 роки дається на оскарження продажу, якщо за цей час порушень не виявлено, то надалі переглядати результати конкурсу закон забороняє. Це захист інвестора.

Також Трубаров ще раз підкреслив, що позиція фонду про те, що інвестори з РФ категорично не допускаються до торгів, залишається колишньою. Закон чітко забороняє російським компаніям або компаніям, які мають російський капітал брати участь у приватизації. Закон дає можливість перевірити кінцевих бенефіціарів.

Також важливо, закон передбачає внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь у торгах, 5% банківської гарантії, яка не повертається. Це один із запобіжників від недобросовісних гравців. 5% для об'єктів великої приватизації це велика сума, щоб просто брати участь у конкурсі.

Нагадаємо, Верховна Рада України може розглянути урядовий законопроект №7066 щодо спрощення умов приватизації 9 листопада 2017 року.