ua en ru

Фонд зарплати НАНУ в 2012 р. потрібно збільшити на 25%, - Патон

На фінансування Національної академії наук України (НАНУ) у 2012 році передбачено 2,4 млрд грн, що на 6% більше, ніж у 2011 р. Про це президент НАНУ Борис Патон сказав у своєму вступному слові, відкриваючи сесію загальних зборів НАНУ, присвячену підсумкам діяльності у 2011 році, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тенденція недостатнього фінансування НАНУ зберігається. Законом України "Про державний бюджет України на 2012 рік" обсяги фінансування академії за рахунок коштів загального фонду передбачені у сумі 2 млрд 439 млн грн, що лише на 6% більше за обсяги відповідних видатків минулого року. Водночас у зв'язку із запланованим протягом 2012 року поетапним підвищенням ставки першого тарифного розряду та мінімальної заробітної плати виникає потреба у збільшенні фонду заробітної плати на 25% порівняно з 2011 роком", - сказав Патон.

За його словами, через брак фінансування 2011 року суттєвого скорочення зазнали видатки на загальноакадемічні цільові наукові програми та конкурсні науково технічні проекти. Було повністю припинено фінансування за рахунок бюджетних коштів закупівлі житла, будівництва наукових об'єктів, оновлення парку унікального наукового обладнання, а в 2012 р. у затверджених обсягах фінансування НАНУ не враховані потреби академії у капітальних видатках.

"Зважаючи на такі обставини, першочерговим завданням відділень, як і усіх установ НАНУ, поряд з економним та раціональним використанням коштів має бути активізація зі збільшення надходжень до спеціального фонду держбюджету", - резюмував президент НАНУ.