ua en ru

Фонд Qatar Investment Authority придбав 5,2% акцій виробника ювелірних виробів Tiffany & Co вартістю 437 млн дол

Близькосхідний суверенний фонд Qatar Investment Authority (QIA) придбав 5,2% паперів Tiffany & Co, ставши найбільшим акціонером виробника ювелірних виробів преміум-класу. Це перша крупна інвестиція катарського фонду в публічну компанію в США, після того, як він придбав цілком або частково ряд гравців luxury-ринку в Старому Світі.

QIA акумулював більше 5% акцій Tiffany 30 грудня 2011 року, проте про операцію стало відомо тільки зараз. The Financial Times змогла ознайомитися з повідомленням компанії про перевищення цього ліміту, направленим в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC). 6,6 млн цінних паперів дають QIA частку в 5,2% капіталу виробника прикрас, що робить фонд її найбільшим акціонером (наступний - інвестфонд Vanguard з 5,17% акцій). Терміни придбання акцій і їх ціна на той момент невідомі, проте виходячи з поточних котирувань компанії пакет QIA коштує 437 млн дол.

Придбання частки в Tiffany - перша крупна операція QIA по входженню в капітал американської публічної компанії. Проте в Європі суверенний фонд вже давно поклав око на компанії, пов'язані з індустрією розкоші. Так, йому належить знаменитий лондонський універмаг Harrods, 17% концерну Volkswagen, що володіє люксовимі брендами Bentley, Lamborghini і Bugatti, а також 1% акцій французької люксової групи LVMH.

Відзначимо, QIA планує в поточному році інвестувати 30 млрд дол. в сировинні активи.