ua en ru

Фонд національного добробуту Норвегії з обсягом активів в 740 млрд дол. може бути розділений на кілька частин

Фонд національного добробуту Норвегії незабаром може бути розділений на кілька частин. З такою пропозицією виступила лідер опозиційної Консервативної партії Ерна Сольберг, передає телеканал "Росія 24".

Фонд національного добробуту або Державний пенсійний фонд Норвегії є найбільшим у світі. Станом на липень 2013 р. обсяг активів у фонді досяг рівня в 740 млрд дол Фондом управляє Інвестиційний підрозділ Центрального банку Норвегії.

Державний нафтовий фонд був створений в 1990 р. Уряд почав перераховувати кошти до фонду в 1996 р. У 2006 р. Державний нафтовий фонд був перейменований в "Державний пенсійний фонд - Зарубіжжя". Варто відзначити, що з часом в інвест-стратегії фонду відбулися досить істотні зміни.

У 1998 р. в портфель інвестицій фонду вперше увійшли акції. Акції розвиваючих ринків були додані в 2000 р. У 2011 р. почалися інвестиції в комерційну нерухомість.

Відповідно до заяв Інгве Слінгстада, глави Інвестиційного підрозділи Центрального банку Норвегії, фонд поступово збільшує частку інвестицій у ринки, при цьому скорочуючи частку вкладень європейські активи. Крім того, змінюється і структура портфеля облігацій - кошти фонду будуть переважно вкладатися в облігації країн з низьким борговим навантаженням.

Проте, фонд продовжує залишатися під управлінням тільки однієї компанії. Рвуться до влади опозиціонери хочуть змінити цю ситуацію, вважаючи, що якщо розділити пенсійний фонд на кілька частин, то конкуренція між кількома управляючими компаніями допоможе збільшити загальний обсяг коштів.