ua en ru

Фонд гарантування вкладів не зміг продати "Держзембанк"

Фонд гарантування вкладів не зміг продати "Держзембанк" Фото: ФГВФО не зміг продати "Держзембанк"

Фонд просить Нацбанк ліквідувати фінустанову

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся з пропозицією до Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та початку процедури ліквідації ПАТ "Держзембанк", як передбачено рішенням виконавчої дирекції фонду №1901 від 22 вересня 2016 року. Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

Як повідомляється, на дату введення тимчасової адміністрації (27 липня 2016) банк мав прийнятні фінансові показники: залишок на коррахунку в іншому державному банку – 133,9 млн гривень, зобов'язання за субординованим боргом - 10 млн гривень. Вкладів фізичних або юридичних осіб і позабалансових зобов'язань не було.

У зв'язку з цим Фонд гарантування прийняв рішення про оголошення відкритого конкурсу з продажу банку. Для ознайомлення потенційних інвесторів з інформацією про неплатоспроможних банках було обладнано відповідне інформаційне приміщення, а також створена спеціалізована сторінка в мережі Інтернет. Також Фондом була проведена незалежна оцінка вартості акцій і на її основі встановлена мінімальна ціна продажу банку - 155 млн гривень.

Зацікавленість у купівлі акцій ПАТ "Держзембанк" виявили п'ять чоловік, з яких тільки один інвестор (банківська установа) попередньо пройшов попередню кваліфікацію НБУ, що є обов'язковою умовою для участі у конкурсах Фонду гарантування (Постанова Правління НБУ №942 від 24.12. 2015).

Для проходження потенційними інвесторами необхідних процедур Фонд гарантування прийняв рішення про продовження тимчасової адміністрації в ПАТ "Держзембанк" на один місяць та термінів подання конкурсних пропозицій на максимально можливий термін - до 19 вересня 2016 року. Однак, в результаті, жоден з потенційних покупців не подав своїх конкурсних пропозицій.

Таким чином, Фонд гарантування не має можливості вивести неплатоспроможних банків з ринку шляхом його продажу інвестору.

Нагадаємо, в кінці липня поточного року НБУ визнав "Держзембанк" неплатоспроможним.