ua en ru

Фонд гарантування вкладів розповів про махінації в Єврогазбанку

Фонд гарантування вкладів розповів про махінації в Єврогазбанку Фото: ФГВФО розкрив махінації в черговому банку-банкруті

Традиційне завищення вартості активів, кредитування пов'язаних осіб та фінансова піраміда

Результати аналізу активів неплатоспроможного ПАТ "Єврогазбанк" показали наявність системних порушень фінансового законодавства, які призвели до виведення з банку 3,34 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба фонду.

Так, у структурі активів Єврогазбанку кредитний портфель становить 82,4%, а його документальна вартість – 3,6 млрд гривень. Однак незалежна оцінка показала, що фактична вартість кредитів становить 1,6 млрд гривень.

Фонд гарантування вкладів розповів про махінації в ЄврогазбанкуФото: активи Єврогазбанку

Майже 92% кредитного портфеля юридичних осіб банку були сформовані за принципом фінансової піраміди. За період з 2012 по 2014 роки з банку було виведено 3,3 млрд гривень шляхом кредитування структур побічно пов'язаних з менеджментом банку. При цьому кошти видавалися для погашення відсотків за раніше виданими кредитами, а компанії перестали обслуговуватися відразу після введення в банк тимчасової адміністрації.

Фонд гарантування вкладів розповів про махінації в Єврогазбанку

Фото: кредитний портфель банку

Крім того, в результаті аналізу встановлено, що протягом року до моменту введення тимчасової адміністрації, керівництво банку здійснило заміну високоліквідного забезпечення загальною вартістю 0,54 млрд гривень на малоліквідне, а на суму 0,04 млрд гривень забезпечення було виведено без жодної заміни.

У бухгалтерському обліку банку зазначалося, що його портфель цінних паперів, інших фінансових інструментів та корпоративних прав становить 0,3 млрд гривень. Оціночна вартість цих інструментів визначена на рівні 0 гривень.

Основні засоби та інші позаоборотні активи оцінені в три рази менше їх номіналу.

Загальна вартість ліквідаційної маси ПАТ "Єврогазбанк" (станом на березень 2015 року), вказана "на папері" становить 4,37 млрд гривень, а оціночна – 1,69 млрд гривень.

Витрати Фонду гарантування на виплати гарантованої суми вкладникам цього банку склали 1,21 млрд гривень. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог складає 2,14 млрд гривень.

Уповноважена особа Фонду гарантування подало 63 заяви в правоохоронні органи про вчинення кримінальних злочинів посадовими особами Єврогазбанку, боржниками і пов'язаними особами банку на загальну суму 3,38 млрд гривень.

Також, до суду було подано 59 позовів про стягнення заборгованості за кредитними договорами на загальну суму 5,11 млрд гривень. Результатом розгляду цих справ, за станом на травень 2017 року, було відкрито виконавчих проваджень на загальну суму 3,85 млрд гривень.

Нагадаємо, станом на 1 травня 2017 року, ФГВФО виявив порушень в банках-банкрутах на більш 323,16 млрд гривень.