ua en ru

Фонд гарантування вкладів просить в уряду 8 млрд гривень

Фонд гарантування вкладів просить в уряду 8 млрд гривень Фото: у ФГВФО закінчились гроші

Активи фонду скоротилися до критичного рівня

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) звернувся за фінансовою допомогою до уряду. Про це йдеться в проекті постанови Кабміну "Про забезпечення надання кредиту ФГВФО" та пояснювальній записці до нього, - повідомляє портал FinClub.

Згідно з документом, фонду не вистачає коштів для компенсації вкладникам збанкрутілих банків. Тому фонд розраховує на отримання від уряду 8 млрд гривень найближчим часом.

"Міністерство фінансів з метою надання кредиту ФГВФО здійснює випуск ОВДП у розмірі 7,941 млрд гривень з терміном обігу до 15 років та відсотковою ставкою до 10% річних в обмін на векселі, видані Фондом", – йдеться в проекті постанови.

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що Фонд звернувся до уряду за грошима з двох причин відразу.

По-перше, з початку року обсяг коштів ФОНДУ на виплати гарантованих депозитів скоротився на 70%. Якщо на 1 січня 2016 року у фонду було фінансових ресурсів на 14,084 млрд гривень, то до 1 серпня (останні оприлюднені дані) — вже 7,458 млрд гривень (скорочення на 47%). У цьому році Фонд проводить виплати вкладникам таких великих банків, як: "Хрещатик", "Михайлівський", "Євробанк" і "Фідобанк". Якщо ресурси Фонду впали більш ніж на 70%, значить залишки коштів склали менше 4,22 млрд гривень.

Друга причина: активи фонду впали нижче критичної позначки в 2,5% від загального обсягу гарантованих депозитів у системі.

Нагадаємо, раніше НБУ і Мінфін заявили, що підтримають ФГВФО у виплатах вкладникам банків-банкрутів.