ua en ru

Фонд гарантування вкладів фізосіб спростить механізм повернення коштів вкладникам банків

Вкладникам збанкрутілих банків буде легше повернути свої заощадження. У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вирішили змінити процедуру компенсації депозитів, повідомляє "Комерсант-Україна".

Досі фонд визначав банк-агент (зазвичай один-два), в який перераховував кошти для виплати. Повернення вкладів здійснювалось протягом 90 днів після оголошення про ліквідацію банку. Після набрання чинності закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб" цей термін скоротився до 7 днів.

Як заявив вчора, 3 жовтня, заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик, для цього відберуть кілька десятків банків з числа учасників Національної системи масових електронних платежів. "У відділеннях цих установ будуть встановлені спеціальні термінали. Клієнт, прийшовши в будь-який з цих банків, повинен буде пред'явити документи. Касир миттєво перевірить інформацію і виплатить суму вкладу з коштів банку. Потім банк отримає компенсацію від фонду, - розповів Оленчик. - Практично в будь-якому населеному пункті вкладники зможуть мати доступ до своїх коштів".

Цей механізм повинен запрацювати на початку 2013 р. Нагадаємо, зараз розмір компенсації становить 200 тис. грн з відсотками.

Читайте також: Фонд гарантування вкладів фізосіб збільшив гарантовану суму відшкодування з 150 до 200 тис. грн