ua en ru

Фонд енергоефективності планує створити аналог системи ProZorro

Фонд енергоефективності планує створити аналог системи ProZorro Фото: ProZorro (twitter.com-RayonKamin)

Перебуваючи в Києві, кожен зможе отримати пропозиції від компаній з інших міст

Для того щоб запустити Фонд енергоефективності, а також для створення аналога системи "ProZorro", потрібні енергоаудит та сертифікати, питання про видачу яких поки що перебуває в роботі. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

зокрема, Міністерство регіонального розвитку розраховує, що Фонд енергоефективності почне роботу з першими заявками на фінансування енергоефективних заходів в житловому секторі після призначення керівника - до початку ІІІ кварталу 2018 року.

"Ми розраховуємо, що у другому кварталі 2018 року ми запустимо сертифікацію енергоаудиторів, на кордоні з третім кварталом Фонд "отримає" директора і почне працювати з заявками. Але ми вже сьогодні працюємо з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), переконуючи їх прямо зараз рухатися в напрямку підготовки проектів", - повідомив віце-прем'єр-міністр.

Також, за його словами, після прийняття урядом всіх необхідних постанов буде оголошено конкурс з призначення членів наглядової ради, який призначить директора Фонду.

"Паралельно ми відпрацьовуємо процедури, які повинні діяти у Фонді, і пакети-продукти. Ми їх плануємо два-три: пакет "легкий" - для встановлення ІТП, "комплексний" - для модернізації будинку. Важливо розуміння ОСББ, що саме вони будуть приймати рішення, хто буде аудитором, хто буде виконувати роботи, хто буде нести відповідальність за договорами", - зазначив Зубко.

Крім того, за його словами, енергоаудитори не будуть прив'язуватися до клієнтів територіально.

"Запустивши Фонд і сертифікацію, ми плануємо створити аналог системи ProZorro. Перебуваючи в Києві, кожен зможе отримати пропозиції від компаній з Хмельницького або, наприклад, Запоріжжі. Це важливо, тому що муніципалітети не повинні мати перевагу над споживачем. Нам важливо створити ринок", - додав він.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Міністр регіонального розвитку очікує підписання фінансової угоди з Європейським союзом (ЄС), згідно з яким західні партнери виділять 100 млн євро на фінансування Фонду енергоефективності.