ua en ru

Фізособи з завтрашнього дня зможуть продавати валюту банкам без ксерокопіювання документів

Постанова правління НБУ №1214/19952 від 11 жовтня 2011 р. набирає чинності завтра, 28 жовтня.
Відповідно, із завтрашнього дня фізособи зможуть продавати валюту банкам без ксерокопіювання документів.
"Купівля валюти банком (банком) на суму до 150 тис. грн буде здійснюватися за умови пред'явлення клієнтом (резидентом або нерезидентом) будь-якого документа, що засвідчує особу. У квитанції будуть зазначатися тільки дані ідентифікації клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти. Копіювання сторінок документа, що засвідчує особу, у цьому випадку забороняється", - йдеться в роз'ясненні НБУ.
НБУ також постановив, що ці вимоги щодо пред'явлення документів "не поширюються на операції, які здійснюються через банківські автомати самообслуговування банків (банкомати)"
При цьому копії документів, що підтверджують резидентність, при купівлі валюти фізособами залишилося в силі.
"Продаж готівкової іноземної валюти банками (банками) одній особі в один операційний день на суму, що в еквіваленті не перевищує 150 тис. грн, буде здійснюватися за умови пред'явлення клієнтом документа, що засвідчує особу та підтверджує його резидентність. До того ж касир банку (банки), перевіривши резидентність клієнта, повинен заповнити відповідну квитанцію про здійснення валютообмінної операції і забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особи. Ці копії завіряються відбитком штампа каси банку (банки), пункту обміну валюти", - повідомляє НБУ.
Зазначимо, зміни є тимчасовим заходом і діятимуть до 1 вересня 2012 р.