ua en ru

Fitch: Вступ Росії у СОТ скоротить залежність країни від цін на сировину

Вступ РФ до Світової організації торгівлі (СОТ) матиме позитивний вплив на економіку країни за рахунок прискорення економічного зростання і диверсифікації ринків збуту, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings. Як відзначає агентство в своєму коментарі, вступ у СОТ забезпечить Росії більший доступ до несировинних експортних ринків і тим самим допоможе зменшити залежність російської економіки від різких коливань цін на сировину.
Крім того, якщо РФ повністю дотримуватиметься зобов'язань перед СОТ, це поліпшить діловий клімат в країні і стимулюватиме прямі іноземні інвестиції в економіку, вважають експерти Fitch.
Агентство ставить в приклад Китай, якому вступ у СОТ 10 років тому допоміг прискорити економічні реформи і добитися збільшення іноземних інвестицій, а також поліпшило позиції КНР в міжнародній торгівлі.
Раніше в листопаді ц. р. Міністерство закордонних справ Грузії повідомило, що Москва і Тбілісі погодили питання митного контролю на межах Південної Осетії і Абхазії і 9 листопада 2011 р. в Женеві підпишуть угоду, яка остаточно відкриє Росії двері у СОТ.
Росія веде переговори про членство у СОТ з 1993 р., залишаючись найбільшою в світі економікою за межами організації. США і Євросоюз неодноразово заявляли, що Росія буде прийнята у СОТ до кінця 2011 р., проте переговори Росії і Грузії до останнього цьому перешкоджали.