ua en ru

Fitch погіршило кредитні рейтинги рекордного числа країн за півроку

Fitch погіршило кредитні рейтинги рекордного числа країн за півроку Фото: Fitch знизив рейтинг рекордного числа країн

Велика частина рейтингів знижена через зниження цін на нафту

Одне з найбільших світових рейтингових агентств Fitch в першому півріччі 2016 року знизило суверенні кредитні рейтинги 15 країн. Це є піврічним рекордом для агентства. Про це йдеться в повідомленні Fitch.

Як пояснюється, більша частина рейтинов понижена із-за падіння цін на нафту, оскільки велика частина країн, рейтинг яких знизило агентство — це держави Близького Сходу і Африки, стабільність економіки яких безпосередньо залежить від нафтових котирувань. На африканські та близькосхідні держави припадає 10 з 22 негативних прогнозів, які дало агентство.

Крім того, з цих 10 держав 7 більше всього залежать від рівня свого сировинного експорту і не встигли зорієнтуватися в умовах різкого падіння цін на сировинних ринках.

Агентство відзначає, що, на відміну від 2011 року, коли був зафіксований попередній рекорд за зниження рейтингів (тоді за весь рік було знижено 20 рейтингів, на відміну від півроку зараз), зараз велика частина знижень пов'язана з країнами зі спекулятивними рейтингами.


Цілком закономірним стало зниження Fitch кредитного рейтингу Великобританії на один щабель після рішення країни на референдумі про вихід з Євросоюзу (з АА до АА+ з негативним прогнозом).

у Своєму заяві, керівник Fitch Джеймс Маккормак зазначив, що результати референдуму у Великобританії дають всі шанси стверджувати, що за таке рішення в майбутньому можуть проголосувати громадяни та інших країн евролагеря. Нинішній політичний фон в Європі може мати негативний вплив на суверенні рейтинги, а бюджетна консолідація може відійти на другий план у списку пріоритетів, - сказав він.

Як повідомлялося, S&P знизило кредитний рейтинг Євросоюзу після Brexit.