ua en ru

Fitch підвищило прогноз по рейтингах "Новатеку" до "стабільного", підтвердило рейтинги на рівні BBB-

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings переглянуло прогноз по довгострокових рейтингах ОАО "Новатек" з "негативного" на "стабільний". Про це говориться в повідомленні рейтингового агентства. Дані рейтингові дії послідували після аналізу агентством фінансових показників компанії за 12 місяців з моменту оголошення про плани покупки 25,5-процентної частки в "Северенергіъ" і 51-процентній частці в "Сибнефтегаз".
Довгостроковий рейтинг дефолту емітента компанії по зобов'язаннях в іноземній і національній валютах підтверджений на рівні ВВВ-, рейтинг за національною шкалою - на рівні АА+(rus), пріоритетний незабезпечений рейтинг по зобов'язаннях в іноземній і національній валютах - на рівні ВВВ-, пріоритетний незабезпечений рейтинг за національною шкалою на рівні АА+(rus).
Fitch вважає, що дві операції 2010 р., профінансовані ВАТ "Новатек", за рахунок позикових коштів не здійснили істотного впливу на фінансовий профіль компанії, а пов'язані з ними ризики можна оцінити як зіставні з поточним кредитним рейтингом компанії. Раніше агентство вважало, що транзакції можуть негативно відбитися на профілі фінансового ризику компанії, і в листопаді 2010 р. знизило прогноз по рейтингах компанії зі "стабільного" до "негативного".
Fitch відзначає також, що придбані активи поліпшили бізнес-профіль компанії, покращивши її стратегічну позицію в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Крім того, ці активи вдало "вписалися" в діяльність компанії, а видобуток вуглеводневої сировини "Сибнефтегазом" вносить свій внесок до генерації вільного грошового потоку. Значнізапаси "Новатеку", що перевищують 7 млрд бар. нафтового еквіваленту (за стандартами Комісії з цінних паперів і бірж США SEC) і невисокий рівень боргу по відношенню до доведених запасів на рівні 0,4 дол. на бар. н.е. (станом на середину 2011 р.) також подають підтримку рейтингам (інвестиційній категорії) компанії.
"Новатек" - другий після ВАТ "Газпром" виробник газу в Росії. Статутний капітал компанії складає 303 млн 630 тис. 600 руб. і розділений на 3 млрд 36 млн 306 тис. звичайних акцій номіналом 0,1 руб. Бізнесмен Геннадій Тимченко через свій фонд Volga Resources і підконтрольні фонду компанії володіє 23,49% акцій "Новатеку", президент Леонід Міхельсон особисто і через підконтрольні йому компанії - 27,17%. "Газпром" контролює 10% в статутному капіталі компанії. У I півріччі 2011 р. "Новатек" видобув 25,56 млрд куб. м природного газу, що на 39% більше аналогічного показника 2010 р. Чистий прибуток "Новатеку" за міжнародними стандартами фінансової звітності в I півріччі 2011 р. збільшився на 82,4% - до 33,10 млрд руб.