ua en ru

Fitch знизило рейтинги Sony і Panasonic до спекулятивної категорії з "негативним" прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги емітента і довгострокові рейтинги пріоритетного незабезпеченого боргу японських корпорацій Sony Corp. і Panasonic (виробників споживчої електроніки) до спекулятивної категорії з "негативним" прогнозом. Так, рейтинг Sony був знижений на три щаблі - до ВВ - до ВВВ-, а рейтинг Panasonic - на дві - до ВВ з ВВВ-. Відповідна інформація міститься в оприлюднених сьогодні матеріалах Fitch.

Рейтингові дії пов'язані зі слабкими показниками прибутковості і грошового потоку, що генерується Sony, а також відображають ті труднощі, з якими стикається компанія, намагаючись повернути до прибутковості підрозділ з виробництва телевізорів. На рейтингах компанії негативно позначилися погіршення позицій Sony в плані конкурентоспроможності на світовому ринку (це стосується різних виробничих ліній) і втрата технологічного лідерства за ключовими напрямами при збереженні складної операційного середовища і зміцнення ієни. Fitch прогнозує, що процес відновлення для компанії буде довгим.

Рейтинги Panasonic були знижені на тлі зниження конкурентоспроможності компанії в ключовому сегменті, а саме - у виробництві телевізорів і панелей. Слабкі показники грошового потоку, що генерується компанією, також негативно позначилися на рейтингах Panasonic. Слабкість показників споживчої довіри поряд з жорсткою конкуренцією і сильною ієною надають додатковий тиск на рейтинги компанії, гальмуючи процес поліпшення профілю Panasonic. Згідно думки експертів Fitch, компанії буде складно досягти істотного поліпшення показників у короткостроковій і середньостроковій перспективі. Одночасно Fitch відзначає, що Panasonic рухається в правильному напрямку, запустивши ряд програм реструктуризації бізнесу, які можуть привести до поліпшення рентабельності в довгостроковій перспективі.

Останнім часом японські виробники споживчої електроніки відчувають труднощі (Sony, зокрема, фіксує збитки вже четвертий рік поспіль). Сукупні збитки Sony, Panasonis і Sharp за підсумками 2011-2012 фінансового року (завершився 31 березня ц.р.) перевищили 20 млрд дол. Такі невтішні результати обумовлені втратами підрозділу з виробництва рідкокристалічних панелей (LSD-моніторів) на тлі зниження попиту на них, а також зміцненням ієни, що робить експорт менш прибутковим.

Читайте також: Кредитний рейтинг Кіпру знижений до BB - з "негативним" прогнозом, - Fitch