ua en ru

Fitch знизило рейтинги німецьких енергетичних компаній E.On і RWE, залишивши "стабільний" прогноз

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента IDR німецької енергійно компанії E.On з A до A-. Короткостроковий рейтинг IDR компанії був знижений з F1 до F2. Прогноз по довгостроковому рейтингу - "стабільний". У той же час Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента IDR енергетичної компанії RWE з A-до ВВВ+. Короткостроковий рейтинг для RWE був підтверджений на рівні F2. Прогноз по довгостроковому рейтингу - "стабільний". Про це йдеться в повідомленні агентства.

Як зазначає Fitch, в обох випадках пониження рейтингу викликане структурним тиском на енергетичний ринок Німеччини, яке знижує грошовий приплив. Рейтингове агентство відзначає, що традиційне виробництво енергії стає нерентабельним на тлі розвитку сектора поновлюваних джерел енергії, слабкого економічного зростання і відсутності балансу попиту-пропозиції в секторі традиційних джерел енергії, що призвело до зниження цін на електроенергію. На цьому тлі лише електростанції, що працюють на бурому вугіллі, залишаються прибутковими на відміну від атомних, газових, і станцій, що працюють на кам'яному вугіллі, які при даному рівні цін здебільшого просто неекономічні.

На тлі вищесказаного, згідно з прогнозами Fitch, EBITDA RWE знизиться до 2017 р. на 2,5-3 млрд євро. Для E.On агентство пророкує зниження цього показника за аналогічний період на 2-2,5 млрд євро.

Німецька компанія E.On є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації Газпром, німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG.

RWE AG - німецька енергетична компанія, одна з найбільших за обсягом продажів природного газу на німецькому ринку. Штат компанії налічує більше 70 тис. співробітників.