ua en ru

Fitch знизило рейтинг "ВТБ Банку" до BBB - і підтвердило рейтинги "Ощадбанку" і ВЭБ

Рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента російського "ВТБ Банку" до рівня BBB - зі "стабільним" прогнозом. Про це говориться в повідомленні агентства.

У той же час агентство підтримало рейтинги російський "Ощадбанку" і "Внешэкономбанка" (ВЭБ) на рівні BBB, прогноз також "стабільний".

Fitch пояснило пониження рейтингу "ВТБ Банку" тим, що в агентстві розглядають активну держпідтримку банку як малоймовірну. З одного боку, йдеться у повідомленні, у "ВТБ" є лише обмежена сфера діяльності (на відміну від ВЕБ) і не є важливого для всієї економіки Росії структурного значення (на відміну від Ощадбанку). Серед інших причин зниження рейтингу - плани подальшої приватизації "ВТБ Банк" та ризик збитків у зв'язку з агресивною корпоративною політикою.

Навпаки, активна урядова підтримка, зв'язок з держапаратом і центральне у фінансовій системі Росії значення "Ощадбанку" і ВЕБ стали причинами збереження їх рейтингів на поточному рівні.

Щодо прогнозу аналітики Fitch відзначають, що можливе зниження або підвищення в майбутньому рейтингів всіх трьох банків тісно пов'язане з пониженням або підвищенням суверенного кредитного рейтингу Росії, який зараз також знаходиться на рівні BBB за шкалою агентства.

У свою чергу в "ВТБ Банку" заявили, що зниження Fitch довгострокового рейтингу банку до рівня BBB - з не має під собою ніякої підстави і не представляє інтересу для професіоналів ринку.

У повідомленні наголошується, що "ВТБ Банк" не підтримує контрактних відносин з Fitch Ratings, і агентство не має доступу до непублічної інформації, що розкривається банком іншим рейтинговим агентствам, і не володіє всією повнотою інформації для об'єктивної оцінки кредитної якості ВТБ.

"Тому точка зору агентства не має під собою ніякої підстави і не представляє інтересу для професіоналів ринку. Вважаємо, що чесним і неупередженим дією агентства Fitch у цій ситуації був би відкликання рейтингів банку ВТБ", - зазначають у "ВТБ Банку".

У банку також звертають увагу на те, що інформація, розміщена на сайті Fitch Ratings станом на 10 січня 2014 р. про те, що рейтинг Fitch було запропоновано банком "ВТБ", не відповідає дійсності та вводить в оману користувачів. У кредитної організації підкреслюють, що Fitch привласнює рейтинги "ВТБ" виключно з власної ініціативи і відсутність аналітичного взаємодії з банком.